Kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Teraz jest gotowy do leczniczych przetworów. Glistnik zwalcza wirusy nie tylko na skórze

stronazdrowia.pl 2 tygodni temu
Nie sposób go pomylić z innym gatunkiem. jeżeli żółte kwiaty nie wystarczą, by go rozpoznać, ostatecznym potwierdzeniem będzie mleczny żółty sok. To silnie działające zioło ma wielką moc, jednak trzeba stosować je ostrożnie. Wyjaśniamy, na co dobry jest glistnik, jak zbierać i na co stosować jaskółcze ziele. Sprawdź ważne przeciwwskazania i możliwe działania uboczne. Podpowiadamy też, jak przygotować glistnik do picia.

Spis treści

  • Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?
  • Na co jest jaskółcze ziele? adekwatności lecznicze
  • Glistnik na kurzajki i brodawki
  • Na jakie choroby jest jaskółcze ziele? Zastosowanie wewnętrzne
  • Jak działa nalewka z glistnika? Jak parzyć glistnik?
  • Czy glistnik jest bezpieczny? Zasady dawkowania
  • Glistnik jaskółcze ziele – przeciwwskazania i objawy uboczne

Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus), nazywany też jaskółczym zielem, złotnikiem, gorzekwiatem czy celidonią, to roślina wieloletnia z rodziny makowatych. Wyrasta na wysokość niespełna metra, ma owłosioną łodygę i charakterystyczne liście pokryte delikatnym srebrnym nalotem. Po uszkodzeniu wydziela mleczny sok o żółtej barwie.

Na bazie glistnika można przygotować leczniczą nalewkę, ale także winko ziołowe Madeleine_Steinbach/Getty Images

Jaskółcze ziele kwitnie na żółto od maja do października, a owocami są strączkowate torebki wyposażone w mięsiste ciałko wabiące mrówki, które rozsiewają zawarte w nich drobne czarne nasiona.

Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus), nazywany też jaskółczym zielem, złotnikiem, gorzekwiatem czy celidonią, to roślina wieloletnia z rodziny makowatych. Wyrasta na wysokość niespełna metra, ma owłosioną łodygę i charakterystyczne liście pokryte delikatnym srebrnym nalotem. Po uszkodzeniu wydziela mleczny sok o żółtej barwie.

Na bazie glistnika można przygotować leczniczą nalewkę, ale także winko ziołowe Madeleine_Steinbach/Getty Images

Jaskółcze ziele kwitnie na żółto od maja do października, a owocami są strączkowate torebki wyposażone w mięsiste ciałko wabiące mrówki, które rozsiewają zawarte w nich drobne czarne nasiona.

Glistnik występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej, a w Polsce rośnie pospolicie w całym kraju, m.in. na łąkach, w lasach i na ich skrajach, w przydrożnych rowach, przy zbiornikach wodnych, a także w ogrodach, gdzie jest uważany za chwast. Najlepiej szukać go tam, gdzie występuje cień i wilgotna gleba.

Surowcem zielarskim jest ziele i korzeń glistnika – Herba et Radix Chelidonii. Ziele zbiera się przed kwitnieniem lub w jego trakcie, optymalnie w maju i czerwcu, a maksymalnie do lipca. Należy suszyć je w cienkiej warstwie w przewiewnym, ciepłym i zaciemnionym miejscu, dzięki czemu zachowa zielony kolor i cenne adekwatności. Korzenie glistnika zbiera się na przedwiośniu, wiosną lub jesienią; wymagają szybkiego oczyszczenia i równie delikatnego suszenia, co liście, najlepiej w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza.

Idź do oryginalnego materiału