Kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Teraz jest gotowy do leczniczych przetworów. Glistnik zwalcza wirusy nie tylko na skórze
Spis treści
- Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?
- Na co jest jaskółcze ziele? adekwatności lecznicze
- Glistnik na kurzajki i brodawki
- Na jakie choroby jest jaskółcze ziele? Zastosowanie wewnętrzne
- Jak działa nalewka z glistnika? Jak parzyć glistnik?
- Czy glistnik jest bezpieczny? Zasady dawkowania
- Glistnik jaskółcze ziele – przeciwwskazania i objawy uboczne
Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus), nazywany też jaskółczym zielem, złotnikiem, gorzekwiatem czy celidonią, to roślina wieloletnia z rodziny makowatych. Wyrasta na wysokość niespełna metra, ma owłosioną łodygę i charakterystyczne liście pokryte delikatnym srebrnym nalotem. Po uszkodzeniu wydziela mleczny sok o żółtej barwie.
Jaskółcze ziele kwitnie na żółto od maja do października, a owocami są strączkowate torebki wyposażone w mięsiste ciałko wabiące mrówki, które rozsiewają zawarte w nich drobne czarne nasiona.
Jak wygląda glistnik jaskółcze ziele i kiedy go zbierać?
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus), nazywany też jaskółczym zielem, złotnikiem, gorzekwiatem czy celidonią, to roślina wieloletnia z rodziny makowatych. Wyrasta na wysokość niespełna metra, ma owłosioną łodygę i charakterystyczne liście pokryte delikatnym srebrnym nalotem. Po uszkodzeniu wydziela mleczny sok o żółtej barwie.
Jaskółcze ziele kwitnie na żółto od maja do października, a owocami są strączkowate torebki wyposażone w mięsiste ciałko wabiące mrówki, które rozsiewają zawarte w nich drobne czarne nasiona.
Glistnik występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej, a w Polsce rośnie pospolicie w całym kraju, m.in. na łąkach, w lasach i na ich skrajach, w przydrożnych rowach, przy zbiornikach wodnych, a także w ogrodach, gdzie jest uważany za chwast. Najlepiej szukać go tam, gdzie występuje cień i wilgotna gleba.
Surowcem zielarskim jest ziele i korzeń glistnika – Herba et Radix Chelidonii. Ziele zbiera się przed kwitnieniem lub w jego trakcie, optymalnie w maju i czerwcu, a maksymalnie do lipca. Należy suszyć je w cienkiej warstwie w przewiewnym, ciepłym i zaciemnionym miejscu, dzięki czemu zachowa zielony kolor i cenne adekwatności. Korzenie glistnika zbiera się na przedwiośniu, wiosną lub jesienią; wymagają szybkiego oczyszczenia i równie delikatnego suszenia, co liście, najlepiej w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza.