Który chleb z Biedronki jest najzdrowszy?

upday.com 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Zdjęcie jest ilustracją do tekstu. Fot. Marianna OLE/pexels.com


W sieci sklepów Biedronka mamy w tej chwili naprawdę szeroki wybór produktów mącznych, w tym chleba i innych rodzajów pieczywa. Jak wybrać ten najlepszy? Przedstawiamy kilka faktów.


Artykuł powstał w ramach współpracy upday z serwisem swiatgwiazd.pl.

Z czego powinien składać się chleb? Podstawowymi składnikami chleba są: mąka, woda, sól oraz drożdże lub zakwas. Dodatek nasion i pestek wzbogaca jego wartość odżywczą. Zdaniem dietetyków, wysokiej jakości pieczywo powinno charakteryzować się prostym składem, odpowiednią zawartością białka i błonnika.

Co powinien zawierać dobry i zdrowy wypiek?

Niestety, wiele produktów piekarniczych zawiera dodatki, które nie są niezbędne do produkcji chleba, takie jak: glukoza, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy gumy celulozowa i guar. Chociaż niektóre składniki, jak ocet, błonnik ziemniaczany czy ekstrakt słodu jęczmiennego, są stosowane w procesie produkcji, to idealne pieczywo powinno mieć jak najprostszy skład.

Sieć sklepów takich, jak Biedronka, jest zobowiązana do udostępnienia konsumentom dokładnego składu oferowanego pieczywa. Dzięki informacjom o składzie możemy dokonywać świadomych wyborów, wybierając produkty, które odpowiadają naszym potrzebom żywieniowym i preferencjom dietetycznym. Dla osób z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi dokładny skład jest kluczowy, aby uniknąć produktów, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Skoro już wiemy, z czego powinien składać się zdrowy chleb, to zobaczmy, jakie opcje oferuje nam w tej kwestii Biedronka.

Najzdrowszy chleb z Biedronki

Najtańszy chleb, określany jako "rodzinny", charakteryzuje się najniższą zawartością błonnika. Produkty takie jak chleb z koszyczka czy z maślanką i makiem, choć droższe, również nie wyróżniają się korzystnym składem. Optymalnym wyborem wydaje się być chleb żytni na zakwasie, zawierający wyłącznie mąkę żytnią, wodę i sól. Co więcej, cena tego wypieku jest bardzo atrakcyjna w porównaniu do innych (2,99 zł), a wysoka zawartość błonnika czyni go doskonałym wyborem na śniadanie.

Chleb słonecznikowy o wadze 480 g, charakteryzujący się niską kalorycznością (180 kcal na porcję) oraz wysoką zawartością białka (4,7 g) i błonnika (3,4 g), zawiera głównie mąkę żytnią (41%) i pszenną (10%), wodę, słonecznik (11%), sól oraz drożdże. Niestety, obecność słodu jęczmiennego, sztucznie poprawiającego wygląd pieczywa, obniża jego wartość w porównaniu do chleba żytniego 100%.

Zatem wybór najzdrowszego chleba z Biedronki powinien być teraz znacznie łatwiejszy. Pamiętajmy jednak, żeby nie dać się zwariować - w żywieniu, tak jak i w życiu, najważniejszy jest balans i odpowiednie proporcje, a białe pieczywo czy inne "mniej zdrowe" wybory w umiarkowanych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.

Autor: Kamila Szamik, swiatgwiazd.pl

Idź do oryginalnego materiału