Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych, polskich potraw. Często króluje ona na stole podczas niedzielnych obiadów. Takie kotlety w połączeniu na przykład z mizerią czy buraczkami i młodymi ziemniakami smakują naprawdę wspaniale. Co więcej, jest to jedno z tych dań, które chyba nigdy się nie nudzi. zwykle robi się je według klasycznego przepisu, jednak jeżeli spróbujecie nowej metody – kotlety będą tak smaczne, iż z pewnością nigdy już nie wrócicie do tradycyjnej receptury.
Kotlety mielone metodą „trzech jedynek”
Kotlety mogą być znacznie smaczniejsze w porównaniu z tymi, które przygotowuje się zazwyczaj. Cały sekret tkwi w metodzie „trzech jedynek”, a polega na zastosowaniu odpowiednich proporcji mięsa. Musicie użyć mieszanki trzech mięs: wołowego, wieprzowego i indyczego z goleni. Dzięki temu ostatniemu mięsna masa nabierze dodatkowo kleistości, a kotlety wyjdą delikatne i soczyste w środku. Pamiętajcie również, iż najlepiej kupić mięso, które było mielone tego samego dnia, w którym zamierzacie zrobić z niego kotlety. Zrezygnujcie również z tańszego, paczkowanego mięsa. Kotlety robione tą metodą same w sobie będą tak smaczne, iż możecie dodać o połowę mniej bułki niż normalnie.