Konfitura z pigwy z cynamonem i goździkami. Przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Konfitura z pigwy Źródło: Pexels


Konfitura z pigwy z dodatkiem przypraw: cynamonu i goździków to zdrowa przekąska. Połączenie tych trzech smaków sprawia, iż smakuje idealnie. Poznaj sprawdzony przepis.


Pigwa to jeden z najstarszych gatunków drzew owocowych uprawianych przez człowieka. Była ceniona już w czasach antycznych, zwłaszcza w Grecji. Rośnie również w Polsce. Jej owoce kształtem przypominają jabłka i gruszki. Ze względu na mało soczysty i bardzo twardy miąższ oraz kwaśny smak nie nadają się do spożycia na surowo, jednak świetnie sprawdzają się w przetworach. Dojrzewają od początku września aż do listopada i wtedy jest najlepszy czas, żeby przygotować z nich pyszną konfiturę. Można wykorzystać ją nie tylko do smarowania pieczywa, ale również jako nadzienie do ciast i rogalików, dodatek do deserów, herbaty czy deski serów. Przygotowanie jej nie jest trudne.
Idź do oryginalnego materiału