Kolejne podwyżki w sklepach. Ceny zwalają z nóg, ale są super zamienniki
Zdjęcie: sklep
Coraz boleśniej odczuwamy skutki drożyzny – w lipcu ceny wielu podstawowych produktów żywnościowych były zdecydowanie wyższe niż rok wcześniej. Najbardziej szokuje chyba cena soku pomarańczowego, za karton można zapłacić prawie 10 zł. Jednak istnieje kilka rozsądnych i sprytnych sposobów, by zamienić drogie produkty na tańsze alternatywy bez uszczerbku dla portfela ani dla zdrowia.Ceny soku pomarańczowego wzrosły przez ostatni rok aż o ponad 35–37 proc., sięgając średnio 9–9,8 zł za litr Z kolei np. jabłka czy woda, są znacznie tańsze i łatwo dostępne W wielu kategoriach żywnościowych notujemy spadki cen – cukier tańszy jest o 27–30 proc., ziemniaki o ok. 8 proc., mąka i twaróg również potaniały Warto strategicznie wybierać produkty sezonowe i lokalne, które często są tańsze i równie wartościowe, a także – czytać gazetki