Koktajl z bananów? Banan obniża korzyści zdrowotne koktajli owocowych

psychiatraplus.pl 1 dzień temu

Banany są często dodawane do różnych posiłków, także do koktajli owocowych. Cenione są za łatwą dostępność i dobry smak. Najnowsze badanie wskazuje jednak, iż dodatek banana może osłabiać korzystne adekwatności zdrowotne takich napojów.

Czy koktajle owocowe są zdrowe? Polifenolooksydazy (PPO) w owocach

W celu zwiększenia spożycia owoców często rekomenduje się spożywanie koktajli owocowych. Stanowią one szybki, wygodny i akceptowany przez wielu sposób na codzienne dostarczanie cennych składników odżywczych.

Wskazuje się na znaczenie enzymu polifenolooksydazy (PPO) występującego w dużych ilościach m.in. w bananach. Ma on wpływać na poziom flawan-3-oli – związków uznawanych za korzystne dla zdrowia.

Flawan-3-ole wykazują szczególnie pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz na zdolności poznawcze. Ich główne źródła dietetyczne to herbata, produkty na bazie kakao oraz różnorodne owoce, takie jak jabłka, gruszki, jagody, brzoskwinie i winogrona.

Dieta wpływa na tempo starzenia się biologicznego?

Czy warto dodawać banan do koktajli?

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z University of California w Davis wskazuje, iż dodatek banana do owocowego koktajlu może nie być optymalnym rozwiązaniem. Zawarty w bananie enzym polifenolooksydaza (PPO), występujący w wysokich ilościach, odpowiada za degradację korzystnych flawan-3-oli. To natomiast obniża ich biodostępność dla organizmu.

Badanie

Aby zweryfikować ten efekt, naukowcy przeprowadzili badanie na ośmiu zdrowych mężczyznach, którzy spożywali trzy różne preparaty zawierające flawan-3-ole:

  • koktajl bananowy (wysoka zawartość PPO),
  • koktajl jagodowy (niska zawartość PPO),
  • kapsułki z flawan-3-olami (kontrola).

Wyniki wykazały, iż poziomy flawan-3-oli we krwi po spożyciu koktajlu jagodowego oraz kapsułek były porównywalne. Natomiast po spożyciu koktajlu bananowego stężenie tych związków było aż o 84% niższe.

W kolejnym etapie badania, u jedenastu uczestników flawan-3-ole podano razem z koktajlem bananowym, jednak bez bezpośredniego kontaktu składników przed spożyciem. Pomimo tego poziom flawan-3-oli we krwi pozostawał obniżony. Sugeruje to, iż enzym PPO może degradować te związki już po spożyciu, prawdopodobnie w żołądku.

Wyeliminowanie czerwonego mięsa z diety przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu

Spożywanie bananów jest korzystne dla zdrowia?

Badanie dostarcza dowodów, iż jednoczesne spożywanie produktów bogatych w polifenolooksydazę, takich jak banany, wraz z pokarmami zawierającymi cenne polifenole, w tym flawan-3-ole, może znacząco ograniczać ich wchłanianie i biodostępność. Potrzeba jednak kolejnych badań z większą próbą badawczą.

To odkrycie może mieć jednak istotne implikacje zarówno dla specjalistów ds. żywienia, jak i dla wszystkich z nas.

Skuteczność probiotyków w łagodzeniu objawów ADHD – przegląd aktualnych badań
Idź do oryginalnego materiału