Pomarańczowe koktajle zwykle przygotowuje się na bazie soku z cytrusów i przypraw. Ja do swojego napoju odchudzającego dodaję jeszcze jeden, dość nietypowy składnik. Gdy zdradziłam przyjaciółce przepis, była zdziwiona. Ale po spróbowaniu mojej receptury przyznała, iż trudno o lepsze połączenie smaków.
Jak zrobić pożywny koktajl pomarańczowy na odchudzanie?
Jednym z podstawowych składników tego napoju jest purée z pieczonych batatów. By je zrobić, wystarczy obrać warzywa ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane słodkie ziemniaki trzeba przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie umieścić ją na środkowej półce w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Warzywa należy piec przez około 15-20 minut do miękkości. Im drobniej zostaną pokrojone warzywa, tym krótszy będzie czas obróbki termicznej. Wystudzone bataty można już zblendować na gładką masę.