Patison pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina nieco spłaszczony dysk lub kwiat. Jego znakiem rozpoznawczym są pokarbowane „wypustki”. Występuje w kilku odmianach o różnym zabarwieniu – kremowym, żółtym, jasnozielonym, pomarańczowym. Sezon na patisony rozpoczyna się latem i trwa do końca września. Jesień to dobry czas, by ukisić te owoce (z botanicznego punktu widzenia) i cieszyć się nimi przez całą zimę.
Kiszone patisony na odchudzanie. Zobacz, jak je zrobić
Zdjęcie: Patison Źródło: Shutterstock
Kiszone patisony to świetny dodatek do sałatek i kanapek. kilka osób robi jednak te przysmaki. A szkoda mają bowiem wiele cennych adekwatności.
Patison pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina nieco spłaszczony dysk lub kwiat. Jego znakiem rozpoznawczym są pokarbowane „wypustki”. Występuje w kilku odmianach o różnym zabarwieniu – kremowym, żółtym, jasnozielonym, pomarańczowym. Sezon na patisony rozpoczyna się latem i trwa do końca września. Jesień to dobry czas, by ukisić te owoce (z botanicznego punktu widzenia) i cieszyć się nimi przez całą zimę.
Patison pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina nieco spłaszczony dysk lub kwiat. Jego znakiem rozpoznawczym są pokarbowane „wypustki”. Występuje w kilku odmianach o różnym zabarwieniu – kremowym, żółtym, jasnozielonym, pomarańczowym. Sezon na patisony rozpoczyna się latem i trwa do końca września. Jesień to dobry czas, by ukisić te owoce (z botanicznego punktu widzenia) i cieszyć się nimi przez całą zimę.