Kiedyś przysmak królów, dziś dla wszystkich. Obniżają cholesterol, poprawiają wzrok, odmładzają

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Uważane były kiedyś za przysmak królów. Wierzono, iż mogą uleczyć wątrobę i stosowano je na ból zęba. Dziś są popularną przekąską i uwielbianym dodatkiem do deserów, ciast, tortów, a choćby dań wytrawnych. Dostarczają organizmowi ważnych substancji odżywczych, są bogate w potas i witaminy. Co zawierają pistacje, nazywane też często "uśmiechniętymi orzechami"? Jak często je jeść, kto powinien ich unikać?





Pistacje bogate w witaminy i minerały


Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które zawierają potas, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6.


Wartości odżywcze orzechów pistacjowych w 100 g:Reklama


białko - 20,2 g,tłuszcz - 45,3 g,węglowodany - 27,2 g,błonnik - 20,6 g,wapń - 105 mg,żelazo - 3,92 mg,magnez - 121 mg,fosfor - 490 mg,potas - 1020 mg,cynk - 2,2 mg.
Pistacje zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
100 g pistacji łuskanych to średnio 560-600 kcal.

Pistacje zakazane dla osób na diecie?


Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a to wszystko dlatego, iż nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu utlenianiu i nie są magazynowane. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie choćby u osób, które dążą do redukcji masy ciała.



Pistacje na cholesterol


Pistacje zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje adekwatności przeciwmiażdżycowe. Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie "złego" cholesterolu.

Pistacje idealne dla cukrzyków


Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Mają niski indeks glikemiczny (IG 18), a dodatkowo ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo choćby o 16 mg/dl.



Pistacje spowalniają starzenie się


Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Wysoka zawartość witaminy E w orzechach korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne jedzenie pistacji sprawia, iż skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń.
Na skórę pozytywny wpływ ma również beta-karoten - wyrównuje koloryt i zapobiega bladości.
Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.

Zielone orzechy na zdrowe jelita


Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, iż oczyszczają one jelita z zalegających mas, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom.


Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

Jakie pistacje wybrać?


W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone.
Włączając pistacje do diety, warto wiedzieć, iż naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, iż niekorzystnie wpływają one na układ krążenia, zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze.
Najlepszym wyborem będą orzechy naturalne, ale niełuskane. Pistacje, które nie zostały poddane obróbce termicznej, będą bogatsze w witaminy, a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje gwałtownie dają uczucie sytości i ustalono, iż jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych niż tych, których nie musimy obierać z łupin.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału