Kedgeree – tradycyjne danie z Indii

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Kedgeree.


Kedgeree to typowe indyjskie danie przyrządzane z ryżu i ryb, z różnymi przyprawami, które nadają mu szczególny smak. Jest ono uważane za bardzo pożywne danie, które można włączyć do zrównoważonej i zróżnicowanej diety.

Jest również wyjątkowe pod względem organoleptycznym. Z tego powodu chcielibyśmy pokazać Ci krok po kroku wszystko, co musisz zrobić, aby osiągnąć doskonały wynik i zostawić gości z otwartymi ustami.

Przed rozpoczęciem należy podkreślić, iż ryby muszą być jednym z głównych źródeł białka w diecie. Produkt ten dostarcza składników odżywczych o wysokiej wartości biologicznej oraz jakościowych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie ryb ma ogromny wpływ na zdrowie.

Składniki kedgeree

Do przygotowania pysznego kedgeree potrzebne są następujące składniki:

  • 200 gramów ryżu basmati
  • 3 puszki naturalnego tuńczyka
  • 2 jajka na twardo
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Posiekana pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Ten przepis można również przygotować z ryżem jaśminowym zamiast basmati. Zawsze jednak należy wybrać odmianę aromatyczną, aby efekt końcowy był optymalny. Zaleca się również wybór ryżu długoziarnistego.

Ryż jest głównym składnikiem tego typowego indyjskiego dania.

Krok po kroku

  1. Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek extra virgin na patelni i smaż drobno posiekaną cebulę przez co najmniej 10 minut, aż stanie się klarowna.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj curry i kurkumę, mieszając jeszcze przez kilka minut.
  4. Po tym czasie dodaj ryż, upewniając się, iż dobrze wymieszał się z olejem i przyprawami. Konieczne będzie smażenie wyłącznie przez minutę. Następnie należy zdjąć go z ognia.
  5. Przyprawiony ryż należy przełożyć z patelni do garnka i gotować przez 10 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz ogień i dodaj masło. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  7. Umieść ryż w naczyniu do serwowania i przykryj tuńczykiem i ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
  8. Po wierzchu posyp posiekaną natką pietruszki.
  9. Danie jest gotowe!

Przeczytaj również: Poke – modna potrawa kuchni hawajskiej

Korzyści z kedgeree

Kedgeree to danie, które może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, jednak pod warunkiem, iż zadbasz o to, by mieć pod dostatkiem odpowiednich składników odżywczych.

Zapobiega problemom z masą mięśniową

Białka są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które zapewniają, iż masa mięśniowa pozostaje funkcjonalna przez długi czas. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition Research. Jednak odpowiednia podaż tych pierwiastków musi być połączona z regularnym wysiłkiem fizycznym.

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi żywieniowymi, ważne jest, aby zapewnić spożycie co najmniej 0,8 grama białka na kilogram masy ciała dziennie u osób prowadzących siedzący tryb życia. U sportowców wymagania te są jednak wyższe. Ponadto co najmniej połowa tych białek musi być pochodzenia zwierzęcego.

Białka są niezbędnym składnikiem odżywczym, który należy spożywać codziennie.

Pomaga zmniejszyć częstość występowania patologii sercowo-naczyniowych

Tuńczyk jest źródłem kwasów omega-3. Elementy te mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju patologii wpływających na serce, zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. Te nienasycone lipidy modulują mechanizmy zapalne, co poprawia czynność układu krążenia.

Zobacz też: Kiwicha, perła Andów – odżywianie, korzyści i zastosowania

Zwalcza starzenie

Jednym z głównych składników kedgeree jest curry, które zawiera związki przeciwutleniające. Substancje te neutralizują powstawanie wolnych rodników i ich późniejsze gromadzenie się w tkankach organizmu. Rezultatem jest opóźnienie starzenia, jak potwierdzają najnowsze dowody.

Przygotuj kedgeree w domu w prosty sposób

Jeśli zastosujesz się do wskazówek, które Ci podaliśmy, będziesz w stanie przygotować kedgeree w domu w bardzo prosty sposób i cieszyć się rezultatem o doskonałych adekwatnościach organoleptycznych i odżywczych.

To danie można włączyć do zwykłej diety, ponieważ jest przygotowywane ze świeżych składników wysokiej jakości. Nie zawiera tłuszczów trans, dodatków ani cukrów prostych, które mogłyby zagrozić funkcjonowaniu fizjologii człowieka.

Jeśli jednak Twoim celem jest zachowanie dobrego stanu zdrowia w czasie, samo dbanie o dietę nie wystarczy. Konieczne jest także propagowanie innych dobrych nawyków. Wśród nich wyróżnia się regularna praktyka ćwiczeń fizycznych, z naciskiem na pracę siłową. Najlepiej jest również zapewnić co najmniej 7 lub 8 godzin dobrej jakości snu każdej nocy, aby usprawnić procesy regeneracji.

Tamale – poznaj przepis na tę pyszną potrawę
Nadszedł czas, aby poznać ciekawą potrwę, rodem z kuchni południowoamerykańskiej, zwaną tamale. Przeczytaj ten artyku, aby uzyskać świetne przepisy na pyszne i zdrowe domowe tamale. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału