Orange espresso - co to za kawa?
Orange espresso to połączenie czarnej, mocnej kawy z sokiem pomarańczowym. Podawana na zimno dedykowana jest prawdziwym smakoszom, ponieważ napój w smaku jest lekko kwaśny z charakterystyczną dla kawy goryczką. Nie tylko pobudza, ale także orzeźwia i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.
Sok pomarańczowy w kawie - po co?
Połączenie kawy z sokiem pomarańczowym nie każdemu może przypaść do gustu, jednak warto wiedzieć, iż sok z cytrusów dostarcza cennej witaminy C, a także błonnika. Witamina C wspiera pracę układu odpornościowego i chroni przed wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia. Zawarty w pomarańczach błonnik ma z kolei bardzo dobry wpływ na pracę jelit. Na długo pozostawia uczucie sytości, normuje poziom glikemii we krwi, a także poprawia procesy trawienne. Reklama
W soku pomarańczowym znajduje się także potas, wapń i kwas foliowy. Cenne składniki, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni - w tym mięśnia sercowego.
Picie soku pomarańczowego przyspiesza przemianę materii i reguluje poziom wody w organizmie, co może być szczególnie ważne dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Spożywanie tego soku może także pomóc osobom zmagającym się z bólami stawów poprzez usuwanie odkładającego się, szkodliwego kwasu moczowego.
Kawa to źródło magnezu, cynku i witamin z grupy B
W tym duecie nie można zapominać, iż kawa także zawiera cenne związki, które mają korzystny wpływ na pracę organizmu. Magnez wspiera pracę mięśni i układu nerwowego, cynk odpowiada za procesy metaboliczne na poziomie komórkowym oraz reguluje gospodarkę hormonalną, a witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe procesy krwiotwórcze, utrzymują skórę w dobrej kondycji i wspierają pracę komórek nerwowych.
W licznych badaniach potwierdzono, iż regularne picie kawy korzystnie wpływa na układ krążenia, stabilizuje ciśnienie tętnicze, a także chroni przed chorobami serca. Ponadto kawa zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Zawiera wiele antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.
Jak przygotować orange espresso?
Przygotowanie tego orzeźwiającego napoju jest niezwykle proste. Wystarczy zaparzyć espresso - w ekspresie lub kawiarce - i odstawić napój do przestygnięcia. Kiedy kawa nabierze temperatury pokojowej, należy wymieszać ją z sokiem pomarańczowym (pół szklanki, najlepiej świeżo wyciskanego) a następnie dodać kostki lodu, by napój był zimny.
CZYTAJ TAKŻE: