Kawa po wietnamsku zyskuje popularność. Jak ją zrobić i pić?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kawa po wietnamsku Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Kawa po wietnamsku to pyszny, aromatyczny napój, który zdobywa popularność na całym świecie. Dowiedz się, jak zaparzyć ją w domu.


Nie każdy wie, iż Wietnam jest drugim po Brazylii producentem kawy na świecie. W 2022 roku w Wietnamie wyprodukowano prawie 20 proc. światowych zbiorów kawy, choć uprawę tej rośliny rozpoczęto tam dopiero w XIX wieku za sprawą kolonizujących ten kraj Francuzów. Ze względu na warunki klimatyczne w Wietnamie uprawia się głównie kawę odmiany robusta, która stanowi aż 95 proc. wietnamskich zbiorów. W odróżnieniu od uznawanej za finezyjną i delikatniejszą odmianę arabica, robusta ma intensywny, bardziej gorzki i kwaskowy smak, a jednocześnie zawiera więcej kofeiny w ziarnie. Wietnamczycy lubią spędzać czas w licznych kawiarniach, a podstawą kawy po wietnamsku jest oczywiście rosnąca w tym kraju robusta.


Jak zaparzyć kawę po wietnamsku?


Najlepiej serwować kawę po wietnamsku w szklance, gdyż kawa i skondensowane mleko przed wymieszaniem tworzą 2 oddzielne warstwy, co wygląda bardzo atrakcyjnie. Zwolenników ma również kawa po wietnamsku na zimno. Wystarczy dodać do niej 2-3 kostki lodu.


Źródła:


elevencoffees.com


lonelyplanet.com


Odżywianie WPROST.pl
Idź do oryginalnego materiału