Nie każdy wie, iż Wietnam jest drugim po Brazylii producentem kawy na świecie. W 2022 roku w Wietnamie wyprodukowano prawie 20 proc. światowych zbiorów kawy, choć uprawę tej rośliny rozpoczęto tam dopiero w XIX wieku za sprawą kolonizujących ten kraj Francuzów. Ze względu na warunki klimatyczne w Wietnamie uprawia się głównie kawę odmiany robusta, która stanowi aż 95 proc. wietnamskich zbiorów. W odróżnieniu od uznawanej za finezyjną i delikatniejszą odmianę arabica, robusta ma intensywny, bardziej gorzki i kwaskowy smak, a jednocześnie zawiera więcej kofeiny w ziarnie. Wietnamczycy lubią spędzać czas w licznych kawiarniach, a podstawą kawy po wietnamsku jest oczywiście rosnąca w tym kraju robusta.
Jak zaparzyć kawę po wietnamsku?
Najlepiej serwować kawę po wietnamsku w szklance, gdyż kawa i skondensowane mleko przed wymieszaniem tworzą 2 oddzielne warstwy, co wygląda bardzo atrakcyjnie. Zwolenników ma również kawa po wietnamsku na zimno. Wystarczy dodać do niej 2-3 kostki lodu.
Źródła:
elevencoffees.com
lonelyplanet.com
Odżywianie WPROST.pl