Kawa po koreańsku zachwyciła mnie wyglądem i smakiem. Zobacz, jak zrobić w domu dalgona coffee

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Kawa po koreańsku Źródło:Canva/vasiliybudarinphotos


Jeśli znudziła ci się klasyczna mała czarna i chcesz spróbować czegoś nowego, postaw na kawę po koreańsku. To moje najnowsze odkrycie. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zobacz, na czym dokładnie polega jej sekret.


Kawa po koreańsku występuje pod wieloma różnymi nazwami, takimi jak na przykład frothy coffee, whipped coffee, lub fluffy coffee. Najbardziej znana jest jednak jako dalgona coffee. Napój ten swego czasu zyskał sporą popularność, głównie dzięki mediom społecznościowym. Internauci publikowali w sieci zdjęcia azjatyckiego przysmaku, zachęcając innych do jego wypróbowania. Na szczęście nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, by tego dokonać. Kawę po koreańsku możesz z powodzeniem przygotować w domu. Zobacz, jak zrobić ją krok po kroku.


Jak przygotować kawę po koreańsku?


Kawa po koreańsku to tak naprawdę ciepłe mleko z kawowym kremem na wierchu. Przygotowuje się go na bazie zaparzonego espresso. Możesz też wykorzystać zwykłą kawę rozpuszczalną. Weź jedną łyżkę, dodaj 30 ml wody i 15 g cukru. Całość wymieszaj, a następnie ubijaj do momentu aż powstanie gęsty krem. Zrobienie dalgona coffee nie jest trudne, choć wymaga cierpliwości. Ubicie pianki na początku może zająć trochę czasu. Warto jednak nieco się natrudzić, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Idź do oryginalnego materiału