Kawa na świecie
Jak działa na nas frappe?
Wartości odżywcze
adekwatności zdrowotne kawy
Kawa a nadciśnienie
Zdrowa czy nie?
Przepis na kawę mrożoną
Jak zrobić frappe?
Kawa mrożona to napój, który w wakacje cieszy się niesłychanym powodzeniem. Chętnie zamawiamy ją w kawiarniach i równie chętnie przygotowujemy w domu. Frappe wspaniale orzeźwia, pobudza, wyostrza zmysły i dodaje nam energii. Jednak czy picie takiej kawy jest zdrowe?
Kawa na świecie
Kawa mrożona przywędrowała do nas zza oceanu. W pierwszej połowie XX wieku zaczęto ją serwować w Stanach Zjednoczonych i bardzo gwałtownie zyskała tam popularność.
Można ją przyrządzić na wiele sposobów. W Grecji przygotowuje się ją z grubą warstwą piany. Powstaje ona nie z mleka, ale z cukru, który należy długo ubijać. W Korei natomiast kawę ubija się z cukrem na puszysty krem, który podaje się w wysokich szklankach z warstwą mleka.
W Hiszpanii kawę podaje się z mlekiem skondensowanym, we Włoszech z mleczną pianką lub z lodami. W Australii natomiast obowiązkowym dodatkiem do kawy mrożonej są płatki migdałów.
Jak działa na nas frappe?
Kawa mrożona zawiera zwykłą kawę. Wykazuje więc takie same działanie jak filiżanka gorącego i aromatycznego napoju. Kawa podnosi ciśnienie, pobudza, niweluje zmęczenie, zwalcza senność i znużenie. Stymuluje organizm do produkcji adrenaliny, dzięki czemu dotlenia komórki i dostarcza im więcej składników odżywczych.
Kostki lodu, które znajdują się w kawie mrożonej, ochładzają napój i sprawiają, iż skutecznie nas orzeźwia. Dzięki temu może wydawać się, iż frappe szybciej wywołują reakcję pobudzającą od gorącej kawy.
Wartości odżywcze
Zimna kawa z mlekiem zawiera:
wapń
żelazo
witaminę A
białko
cukier
węglowodany
Właściwości zdrowotne kawy
Kawa jest napojem, który wykazuje wiele adekwatności zdrowotnych. Zawiera kofeinę i antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią organizm przed starzeniem się. Oprócz tego zawiera związki polifenolowe, które działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Kawa pobudza również wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza metabolizm. Osoby, które chcą stracić na wadze, docenią adekwatności odchudzające czarnego napoju.
Co ciekawe, podana na zimno działa łagodniej na żołądek niż w wersji gorącej. Dzieje się tak dlatego iż zimna kawa ma odczyn zasadowy i nie drażni układu pokarmowego.
Kawa a nadciśnienie
Wokół kawy narosło wiele mitów. Mówi się, iż podnosi ciśnienie tętnicze, obciąża serce, może prowadzić do zawałów. Tymczasem z badań wynika, iż kawa nie wywołuje nadciśnienia tętniczego.
Może doprowadzić do podwyższenia ciśnienia u osób, które nie piją jej regularnie. U kawoszy nie wywołuje takiego efektu. 2-3 filiżanki dziennie uznaje się za całkowicie bezpieczne.
Zdrowa czy nie?
Aby cieszyć się smakiem mrożonej kawy, wystarczy do filiżanki czarnej kawy dodać kilka kostek lodu. Taka kawa jest zdrowa i ma wszystkie adekwatności zdrowotne, o których napisaliśmy wyżej. Prawda jednak jest taka, że... w tej formie rzadko kiedy ją zamawiamy czy serwujemy w domu.
Obecnie kawy mrożone przypominają raczej obfite desery – podaje się je z dodatkiem spienionego mleka, bitej śmietany, syropów smakowych. Oczywiście, taka kawa smakuje wyśmienicie, ale ma mnóstwo kalorii i zdecydowanie nie pomaga wtedy schudnąć.
Przepis na kawę mrożoną
Aby cieszyć się smakiem mrożonej kawy, wystarczy zaparzyć mocne espresso. Można to zrobić na wiele sposobów, wykorzystując ekspres ciśnieniowy lub na ziarna. jeżeli nie mamy ekspresu, możemy skorzystać z kawy mielonej lub rozpuszczalnej.
Porcję espresso zalewamy mleczną pianką i dodajemy do niej 4 kostki lodu. To najprostszy przepis na pyszny i orzeźwiający napój.
Jak zrobić frappe?
Frappe możemy przygotować też w inny sposób. Do wysokiego blendera kielichowego wrzucamy kostki lodu oraz espresso. Dodajemy mleko lub gałkę lodów i blendujemy do uzyskania spienionego i puszystego napoju.
Taką kawę przelewamy do zimnych szklanek. Możemy ją podać z owocami lub bitą śmietaną. Często serwuje się ją z syropami smakowymi bądź płatkami czekolady. Smacznego!