Topinambur - co to takiego?
Topinambur (słonecznik bulwiasty) zupełnie nie kojarzy się z kawą, a tak naprawdę - z jakimkolwiek napojem. To warzywo, którego jadalną częścią jest bulwa. Wyglądem blisko mu do korzenia imbiru lub kurkumy, a smakiem do orzechów lub karczochów. Topinambur można gotować, smażyć, piec (a choćby jeść na surowo), zastępując nim na talerzu np. ziemniaki.
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, a spokrewniony jest ze słonecznikiem zwyczajnym. Do Europy trafił za sprawą Krzysztofa Kolumba. Dziś jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale też w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. W Polsce zyskuje coraz większą popularność.Reklama
Topinambur - co zawiera?
Bulwy topinamburu zawierają przede wszystkim węglowodany oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu, poza tym oczywiście witaminy i składniki mineralne. Najważniejszym składnikiem topinamburu jest inulina. To związek z grupy polisacharydów (węglowodanów), zaliczany do fruktooligosacharydów. Stanowi on pożywkę dla korzystnych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym, zapewnia prawidłowy skład mikrobioty jelitowej i hamuje możliwość wzrostu bakterii chorobotwórczych.
Topinambur zawiera też stosunkowo dużo potasu. W mniejszych ilościach znajdziemy w nim m.in. witaminę C, witaminę B1, wapń czy żelazo. Jest niskokaloryczny.
adekwatności topinamburu
Wiele adekwatności zdrowotnych topinamburu wynika z zawartości inuliny. Inulina jest prebiotykiem, jej spożycie wiąże się ze wzrostem korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej jelit. Spożywanie inuliny może przyczyniać się do zwiększenia wchłaniania niektórych składników mineralnych (w tym magnezu czy wapnia), a także do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit (topinambur może być z powodzeniem stosowany przez osoby zmagające się z zaparciami i innymi problemami trawiennymi). Badania wykazały również, iż dostarczanie organizmowi inuliny wiąże się z obniżeniem stężenia glukozy we krwi na czczo, a także może przyczyniać się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL.
Ważnym składnikiem topinamburu jest również potas. Przypomnijmy - to jeden z najbardziej istotnych składników biorących udział w obniżaniu ciśnienia krwi.
Kawa z topinamburu - co to takiego?
Osoby poszukujące alternatyw dla tradycyjnej kawy zwracają uwagę m.in. na kawę z topinamburu. Jest ona otrzymywana z prażonych kłączy topinamburu. Często występuje w towarzystwie prażonego korzenia mniszka lekarskiego i przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy goździki. Kawa z topinamburu ma charakterystyczny, orzechowo-daktylowy smak z delikatną nutą słodyczy i ziemistości. Nie zawiera kofeiny, dlatego stanowi dobry wybór dla tych, którzy chcą ograniczyć kofeinę lub nie mogą po nią sięgać.
adekwatności kawy z topinamburu
Kawie z topinamburu (kawie ze słonecznika bulwiastego) przypisuje się wiele zdrowotnych adekwatności. Jakich?
Kawa z topinamburu zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Może więc opóźniać procesy starzenia się i chronić komórki przed uszkodzeniami. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, magnez czy żelazo - istotne dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularnie spożywana będzie wspierać odporność, a także koncentrację i pamięć.
Kawa z topinamburu może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi dzięki zawartości inuliny. Jest przedstawiana jako napój doskonały dla cukrzyków, zwłaszcza w połączeniu z mniszkiem lekarskim, który wzmacnia działanie topinamburu. Napój ten to także dobry wybór dla układu pokarmowego. Inulina obecna w topinamburze wspomaga perystaltykę jelit i może przyczynić się do poprawy zdrowia jelit.
Regularne spożywanie kawy z topinamburu może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jest to napój naturalnie bezkofeinowy, co czyni go odpowiednim dla osób, które chcą lub muszą unikać kofeiny. Mimo iż jej nie zawiera, to jednak pobudza, dlatego kawę z topinamburu warto wypić rano, tak jak tradycyjną kawę.
Jak pić kawę z topinamburu?
Można sięgnąć po gotową kawę z topinamburu (znajdziemy ją m.in. w sklepach ze zdrową żywnością), ale można też pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie, od początku, choć, nie będziemy ukrywać - jest to czasochłonne.
Do przygotowania kawy z topinamburu potrzebny jest nam oczywiście topinambur. Myjemy go, dokładnie szorujemy, a następnie kroimy na mniejsze plastry (nie obieramy ze skórki). Tak przygotowany powinien spędzić w piekarniku kilka godzin - chodzi o to, żeby go wysuszyć. Najczęściej za odpowiednie warunki uważa się temperaturę 50 st., plus termoobieg (drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone). Topinambur powinien spędzić w piekarniku w sumie 3-4 godz. Jednak raz nie wystarczy. Proces suszenia topinamburu należy powtarzać przez trzy dni (3-4 godz. dziennie).
Kolejny etap to prażenie (jest najważniejsze dla uzyskania odpowiedniego smaku). Gdy topinambur jest już wysuszony, należy wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pozostawić na 20 minut. Na koniec trzeba go zmielić w młynku do kawy, tuż przed spożyciem.
1-2 łyżeczki zmielonego topinamburu zalewamy wrzącą wodą (ok. 200 ml na porcję) i parzymy przez ok. 3-5 minut. Gotowa kawa z topinamburu może być podawana solo lub z dodatkami, np. mlekiem.
CZYTAJ TAKŻE:
Eliksir długowieczności i tarcza na choroby. Piją zamiast kawy i herbaty
Koreanki piją zamiast wody. Opóźnia starzenie, stymuluje pracę jelit
Czy warto pić najdroższą kawę świata? Cena zwala z nóg, produkcja zaskakuje