Karp to nie jedyna ryba na Wigilię. Oto zdrowszy i smaczniejszy zamiennik

pacjenci.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: ryba na świątecznym stole


Choć karp od dziesięcioleci dzierży berło króla polskich stołów wigilijnych, jego panowanie z roku na rok staje się coraz bardziej zagrożone. Wiele osób kultywuje tradycję jedzenia tej ryby z lekkim przymusem, narzekając na specyficzny, ziemisty posmak oraz konieczność walki z licznymi ośćmi. W poszukiwaniu smaczniejszych i mniej problematycznych rozwiązań, Polacy coraz chętniej zwracają się ku innym gatunkom słodkowodnym. W tym kulinarnym wyścigu na zdecydowane prowadzenie wysuwa się pstrąg tęczowy. Ta szlachetna ryba, ceniona za delikatność i łatwość przyrządzania, staje się nowym symbolem nowoczesnej, ale wciąż tradycyjnej w duchu wieczerzy wigilijnej.
Idź do oryginalnego materiału