
Orzechy pistacjowe wystawione w sklepie spożywczym w Mississauga
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) wycofuje z rynku ponad 20 produktów zawierających pistacje z powodu ryzyka skażenia salmonellą. Decyzja zapadła w ramach trwającego dochodzenia, po tym jak w całym kraju odnotowano dziesiątki zachorowań.
Agencja Zdrowia Publicznego Kanady (PHAC) potwierdziła, iż od marca do początku sierpnia 2025 roku odnotowano 62 przypadki salmonelli powiązane z tą epidemią. Co najmniej 10 osób trafiło do szpitala. Eksperci podkreślają jednak, iż faktyczna liczba chorych jest znacznie wyższa, ponieważ wiele osób z łagodnymi objawami nie zgłasza się do lekarza. „Naukowcy szacują, iż na każdy potwierdzony przypadek salmonelli przypada aż 26 niezgłoszonych” – przekazali urzędnicy.
Na początku miesiąca wycofano pistacje i produkty z pistacjami marek m.in. Habibi, Al Mokhtar, Dubai, Andalos, Favoris, Vincent Sélection czy „Czekoladowy”. Trafiały one do sprzedaży w Ontario, Kolumbii Brytyjskiej, Quebecu i Nowym Brunszwiku. W środę lista została rozszerzona o kolejne 27 produktów marek Pistachio Choco i La Brioche, dostępnych w Ottawie.
CFIA ostrzega, iż żywność skażona salmonellą nie musi wyglądać ani pachnieć inaczej niż zwykle, a mimo to może wywołać chorobę. Objawy zakażenia obejmują gorączkę, bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a w cięższych przypadkach mogą prowadzić do powikłań, takich jak przewlekłe zapalenie stawów.
Służby apelują, aby konsumenci, którzy posiadają wycofane produkty, niezwłocznie je wyrzucili lub zwrócili w miejscu zakupu. Dochodzenie wciąż trwa, a lista produktów objętych wycofaniem może zostać poszerzona.
Kliknij tutaj , aby zobaczyć pełną listę wycofanych produktów.
Na podst. CityNews