Wyniki badania, które doprowadziły do takich wniosków, opublikowano na łamach „PLOS One”.
W przypadku osób starszych przewidywany wzrost średniej długości życia po wprowadzeniu opisanych zmian byłby mniejszy, ale przez cały czas znaczący.
Autorzy publikacji z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii przypominają, iż żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a związane z dietą czynniki ryzyka prowadzą rocznie do 11 mln zgonów w skali świata. W swoim najnowszym badaniu wykorzystali istniejące metaanalizy, aby zbudować model umożliwiający natychmiastowe oszacowanie wpływu wielu zmian żywieniowych na długość życia. Kalkulator jest publicznie dostępnym narzędziem online.
W oparciu o jego wyliczenia można zobaczyć, iż w przypadku młodej dorosłej mieszkanki USA (20-letniej) trwała zmiana typowej diety zachodniej na dietę optymalną zwiększyłaby długość jej życia o ponad dekadę (10,7 roku). W przypadku 20-letniego mężczyzny byłoby to 13 lat.
Największy wzrost (mierzony w dodatkowych latach życia) zostałby osiągnięty poprzez spożywanie większej ilości roślin strączkowych, większej ilości produktów pełnoziarnistych oraz większej ilości orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa.
Jeśli podobne zmiany wprowadziłyby osoby dojrzałe – 60-letnie – to efekt przez cały czas pozostałby znaczący, choć nieco mniej spektakularny. Dla kobiet byłoby to wydłużenie życia o mniej więcej 8 lat, dla mężczyzn o 8,8 roku. W przypadku 80-latków zmiana diety pozwoliłaby zyskać dodatkowe 3–4 lata życia.
„Zrozumienie potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić ludziom osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych – podsumowują autorzy publikacji. – Kalkulator Food4HealthyLife może być przydatnym narzędziem dla klinicystów, decydentów i laików, pomagającym zrozumieć wpływ wyborów żywieniowych na zdrowie”.
– Dotychczasowe badania wykazywały korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem poszczególnych grup żywności lub z określonymi wzorcami diety, bez uwzględniania informacji na temat wpływu innych elementów odżywiania na funkcjonowanie organizmu. Nasza nowa metodologia wypełniła tę lukę – podkreślają autorzy badania.
Tytuł pochodzi od redakcji