Jogurt i śmietana są już passe. Teraz tym składnikiem zabielam zupę pomidorową

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Zupa pomidorowa Źródło: margouillatphotos/ Getty Images


Kiedy powiedziałam cioci, co dodaję do zupy pomidorowej, usłyszałam „Dziecko, bój się Boga. To już nie ma innych składników?”. Uznała mój przepis za wymyślny i ekstrawagancki. Zdanie zmieniła dopiero, gdy spróbowała mojej pomidorówki.


Zupa pomidorowa gości na moim stole bardzo często. To jedno z tych dań, które łączy pokolenia. Przepadają za nim zarówno młodsi, jak i starsi członkowie mojej rodziny. Każdy ma patent na jego przygotowanie. Większość podąża utartymi, kulinarnymi ścieżkami i korzysta z tradycyjnej, sprawdzonej receptury. Inni lubią przełamywać schematy, co skutkuje urozmaicaniem klasycznego przepisu na pomidorówkę. Należę do drugiej grupy i chętnie eksperymentuję w kuchni. „Doświadczenia” z pomidorówką w roli głównej zaliczam do udanych. Zobaczcie, jak tym razem „podkręciłam” jej smak.


Czym zabielić zupę pomidorową, by wzbogacić jej smak?


Do zabielenia zupy pomidorowej zwykle wykorzystuje się śmietanę lub jogurt naturalny. Ja postanowiłam sięgnąć po mascarpone. To serek twarogowy wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego, popularny składnik włoskich deserów, takich jak na przykład tiramisu. Doskonale sprawdza się jednak również w daniach wytrawnych. Dzięki niemu pomidorówka zyskuje delikatniejszy, lekko słodkawy smak. Poza tym zmienia swoją konsystencję. Staje się gęściejsza, a jednocześnie bardziej kremowa i sycąca. Zaspokaja uczucie głodu na dłużej. Pamiętajcie jednak, iż mascarpone to dość kaloryczny dodatek (100 gramów produktu dostarcza około 400 kcal). Nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczą około dwie niepełne łyżki na 300 mililitrów zupy.
Idź do oryginalnego materiału