Jesz to codziennie i myślisz, iż jest zdrowe. Dietetyk: to może podnosić ciśnienie bardziej niż sól
Zdjęcie: sałatka
Sięgamy po „fit” produkty, przekonani, iż nam służą – przynajmniej tak ma to wynikać z różnych haseł zamieszczanych na opakowaniach. Tymczasem to jedzenie może podnosić ciśnienie równie skutecznie – a czasem choćby bardziej – niż klasyczna sól. Ukryty sód w lekkich wędlinach, chrupkim pieczywie czy mieszankach przypraw to coś, z czym stykamy się każdego dnia, zwykle zupełnie nieświadomie.W wielu „fit” produktach znajduje się duża ilość sodu, choć nie kojarzymy ich z soląKonsumenci rzadko sprawdzają zawartość sodu, koncentrując się tylko na słowie lightNajwięcej ukrytego sodu jest w wędlinach light, pieczywie chrupkim, mieszankach przypraw i gotowych sosachIstotna jest świadomość konsumencka – trzeba wiedzieć, jak rozpoznać tę ukryta sól na etykiecie








