Powszechnie wiadomo, iż nadmiar cukru szkodzi zdrowiu. Dlatego producenci żywności wyszli temu na przeciw i postanowili stworzyć jego zamiennik. Tak właśnie powstał syrop glukozowo-fruktozowy. Jednak czy ów zamiennik okazał się lepszą alternatywą?
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy nazywany również syropem kukurydzianym jest ocenie bardzo popularny w przemyśle spożywczym. To wszystko za sprawą tego, iż jest o wiele tańszy w produkcji niż klasyczny cukier biały. Możemy go znaleźć w składach popularnych produktów cukierniczych, dżemach, konserwach, sosach, napojach czy choćby mięsie.
Wytwarza się go poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi z pszenicy lub kukurydzy. Po otrzymaniu glukozy i fruktozy w kolejnych etapach następuje ich połączenie, zagęszczenie i oczyszczenie. Substancje te są cukrami prostymi, które w szybki sposób przedostają się z naszego układu pokarmowego do krwioobiegu.
Regularne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Kiedy decydujemy się na produkty zawierające w składzie syrop kukurydziany powinniśmy mieć na uwadze, iż może negatywnie odbić się to na naszym zdrowiu. Po pierwsze ten składnik pobudza nasz apetyt, to może przyczynić się do przejadania, a w konsekwencji nadwagi lub otyłości.
Z badań wynika, iż syrop kukurydziany sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych w jelicie grubym. Ponadto zaburza metabolizm, uszkadza wątrobę, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz może wpływać na rozwój zmian nowotworowych.
Badanie przeprowadzane było na myszach, którym przez 9 tygodni podawano porcję syropu kukurydzianego. Po zakończeniu eksperymenty naukowcy zauważyli, iż u niektórych zwierząt pojawiły się zmiany rakowe. Mimo, iż badania przeprowadzane było na myszach istnieje duże ryzyko, iż ten zamiennik cukru może w podobny sposób oddziaływać na organizm ludzki.