To jasne, iż orzechy są zdrową, pyszną i wygodną przekąską. Jednak, które z nich są najlepszą opcją? o ile mowa o zdrowiu jelit, to zdecydowanie są to migdały. Badania wykazały, iż pozytywnie wpływają na prace tego narządu oraz mogą być pomocne w zwalczaniu uporczywych zaparć.
Regularne jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit
Zdrowe jelita to podstawa. Od niedawna zaczęto nazywać je drugim mózgiem, a to dlatego, iż ich stan bardzo istotnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. W jaki sposób można o nie dbać? Na przykład dostarczając im pre- i probiotyki. Są to bakterie jelitowe oraz substancje, którymi owe mikroorganizmy się odżywiają.
Badania wykazały, iż spożywanie migdałów pozytywnie wpływa na skład, ilość oraz aktywność bakterii w naszych jelitach.
Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 87 zdrowych, dorosłych osób, które miały w zwyczaju podjadanie między posiłkami. Doświadczenie to polegało na podzieleniu uczestników na 3 grupy:
1) przekąska w postaci 56 gramów całych migdałów,
2) przekąska w postaci 56g zmielonych migdałów,
3) przekąska w postaci muffinki o tej samej kaloryczności.
Badanie trwało 4 tygodnie. Wyniki wykazały, iż osoby które miedzy posiłkami spożywały orzechy, miały większy poziom maślana sodu niż grupa spożywająca muffinki.
Co to dokładnie oznacza?
Maślan sodu jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który jest źródłem energii dla komórek znajdujących się w okrężnicy. Dzięki tym komórkom, w jelitach mogą powstawać bakterie jelitowe, zapewniające lepsze wchłanianie się składników odżywczych.
Nie zaobserwowaliśmy istotnej różnicy w czasie pasażu jelitowego, czyli czasie potrzebnym na przejście pokarmu przez jelita, jednak uczestnicy jedzący całe migdały mieli dodatkowe 1,5 wypróżnienia na tydzień w porównaniu z tymi, którzy spożywali migdały zmielone lub nie jedli ich wcale. Sugeruje to, iż migdały mogą być również korzystne dla osób cierpiących na zaparcia. — piszą autorzy publikacji.
Dzięki temu badaniu wiemy, iż spożywanie migdałów, niezależnie w jakiej postaci, wpływa pozytywnie na zdrowie naszych jelit, a co za tym idzie również i nasze.