Soliród - co to takiego?
Soliród (Salicornia L.), lub inaczej - szparagi morskie, morskie korniszony albo morska fasola, to rodzaj roślin zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Należy do grupy tzw. halofitów - roślin słonolubnych, określanych również mianem solniskowych, czyli takich, które zasiedlają mało przyjazne środowiska o dużym zasoleniu gleby i wody. Występuje niemal na całej kuli ziemskiej - poza Antarktydą można go znaleźć na wszystkich kontynentach. Rośnie głównie wzdłuż wybrzeży oraz na śródlądowych solniskach. Można go spotkać na obrzeżach terenów nadmorskich, jak i wewnątrz lądu, w pobliżu bagien. Istnieje wiele gatunków solirodu. W Polsce rośnie soliród zielny S. europaea (jest pod ścisłą ochroną). Niektóre gatunki Salicornia są uprawiane na świecie komercyjnie.Reklama
Jak wygląda soliród? Choć można wskazać pewne różnice między poszczególnymi gatunkami, soliród swoim wyglądem przypomina nieco skrzyp. Wytwarza mięsiste, nagie i zaokrąglone w przekroju ciemnozielone pędy, które są płożące, podnoszące się lub prosto wzniesione, nierozgałęzione lub rozgałęziające się. Roślina może wydawać się bezlistna, jednak w rzeczywistości liście zredukowane są do błoniastych łusek o długości nieprzekraczającej 2 mm. Soliród dorasta do 30 cm. Jesienią przybiera barwę od pomarańczowej do czerwonej, a zimą obumiera.
Pojedyncze pędy solirodu w wiązkach do złudzenia przypominają szparagi. I tak jak szparagi soliród może być wykorzystywany w kuchni. Jedzony na surowo jest słony w smaku, lekko trawiasty. Niektórzy określają jego smak jako morski. Ale i poza kuchnią soliród znajduje zastosowanie. Warto wymienić jego zdrowotne adekwatności.
Soliród - wartości odżywcze
Soliród, jak wykazały badania, stanowi źródło wielu ważnych dla organizmu składników. Należą do nich m.in. błonnik, polifenole i flawonoidy. Chociaż wysoka zawartość soli, szczawianów i saponin w roślinach jest antyodżywcza, istnieją sposoby na zmniejszenie ich zawartości - wskazują badacze.
Soliród stanowi także źródło białka, magnezu, sodu, wapnia, fosforu, potasu, selenu, jodu, żelaza, poza tym - witaminy C i witaminy A. Ma kilka kcal, dlatego bez obaw mogą go włączyć do diety osoby na diecie odchudzającej.
Profil odżywczy i korzyści zdrowotne są głównymi powodami rosnącego zainteresowania solirodem.
adekwatności solirodu. Czy szparagi morskie są zdrowe?
Ze względu na bogaty skład odżywczy soliród wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Korzysta się z tego od wieków. Wiadomo, iż roślina była wykorzystywana do leczenia szeregu problemów zdrowotnych obejmujących m.in. otyłość, cukrzycę, a choćby raka.
Obecne w roślinie związki wykazują aktywność przeciwutleniającą, przeciwzapalną, przeciwdrobnoustrojową, przeciwhiperlipidemiczną czy przeciwcukrzycową. Soliród pomaga neutralizować wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się i uszkodzeniom skóry, jak również zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów, chorób serca czy chorób neurodegeneracyjnych. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa ekstraktów z pędów niektórych gatunków solirodu okazuje się być bardzo skuteczna przeciwko bakteriom Gram-dodatnim.
Zauważa się, iż soliród może pomagać w zapobieganiu hiperlipidemii (to stan, w którym stężenia różnych rodzajów lipidów - cholesterolu całkowitego i jego frakcji - we krwi są zwiększone), miażdżycy, stłuszczeniu wątroby, a także może hamować przyrost masy ciała. Dla zdrowia sercowo-naczyniowego istotna jest również obecność potasu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. W badaniu na zwierzętach zaobserwowano też, iż soliród łagodził objawy hiperglikemii.
Soliród wspiera funkcjonowanie tarczycy, a jako źródło błonnika wspomaga trawienie i usprawnia pracę jelit. To źródło wartościowych związków dla zdrowia oczu. Stosowany jako substytut soli wykazuje ochronny wpływ na wątrobę i nerki.
Soliród - zastosowanie. Jak go używać?
Soliród jest popularną rośliną jadalną m.in. w Wielkiej Brytanii i we Francji. Stanowi interesujący dodatek do sałatek, potraw z ryb i owoców morza, a także makaronów czy risotto. Można go jeść na surowo, ale najczęściej poleca się go zblanszować. Świetnie smakuje z patelni z dodatkiem czosnku, cytryny i oliwy. Marynowany to dla wielu osób prawdziwy przysmak. Co ciekawe, sprawdza się w kuchni jako zamiennik soli, wzbogacając przy tym dania w ważne składniki odżywcze. Doskonale podkręca smak potraw.
W niektórych miejscach na świecie pędy solirodu są przetwarzane na napoje.
CZYTAJ TAKŻE: