Jedz nie tylko na poprawę humoru. Chroni serce, opóźnia starzenie i wspiera odporność

zdrowie.gazeta.pl 3 tygodni temu
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Uchodzi za lepszą alternatywę dla słodyczy, ale jej adekwatności zależą od wielu czynników. Zawiera flawonoidy, które wspierają serce, mózg i odporność, jednak proces produkcji może zmniejszać ich ilość. Sprawdź, co mówią badania i dlaczego warto zachować umiar.
Czekolady klasyfikuje się przede wszystkim ze względu na zawartość miazgi kakaowej. Jak wyliczają badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w poświęconej ciemnej czekoladzie pracy z 2019 roku:


REKLAMA


gorzka zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej i najmniej cukru,
deserowa zawiera od 30 do 70 proc. miazgi kakaowej,
mleczna zawiera do 50 proc. miazgi kakaowej i ok. 50 proc. cukru, dodatkowo również np. mleko w proszku,
biała nie zawiera miazgi kakaowej, a do 33 proc. tłuszczu kakaowego (oraz cukru i mleka lub śmietany).


Niektóre gorzkie czekolady mogą zawierać mniej niż 70 proc. miazgi kakaowej, zwykle jednak przyjmuje się, iż suchej masy kakaowej musi być minimum 50 proc.


Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis


Czy warto jeść gorzką czekoladę? Wszystko dzięki flawonoidom
Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, prozdrowotne adekwatności ciemnej czekolady wynikają przede wszystkim z obecności flawonoidów pochodzących z ziarna kakaowego. To organiczne związki z klasy polifenoli, które są silnymi antyoksydantami. Chronią naczynia krwionośne, m.in. regulując napięcia ścian naczyń włosowatych, neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. Wykazują też działanie przeciwzapalne. Poza tym gorzka czekolada dostarcza żelaza, miedzi, cynku i magnezu. NCEZ wylicza, iż spożycie 3-4 kostek czekolady zapewnia 7-8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten ostatni.


Jakie adekwatności ma gorzka czekolada? Korzyści ma wiele
Dietetyczka Lauren Manaker na łamach portalu Health.com wylicza, iż gorzka czekolada, dzięki zawartości teobrominy, polifenoli i wspomnianych już flawonoidów, może również wspierać jelita, metabolizm, wspomagać funkcje mózgu i koncentrację, przyspieszać regenerację po wysiłku, a choćby korzystnie wpływać na nastrój i redukcję stresu (dzięki stymulowaniu uwalniania endorfin i serotoniny).
Mayo Clinic przypomina jedno z badań, w którym prześledzono nawyki żywieniowe ponad 55 000 osób. Wykazało, iż częstość występowania migotania przedsionków, czyli nieregularnego rytmu serca, była niższa u osób, które częściej spożywały czekoladę. Jednak, co ważne, w badaniu wykazano jedynie korelację. Inne z badań (Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study, COSMOS) wykazało za to brak związku między spożyciem czekolady a zmniejszeniem ryzyka zawału i ataku serca. Korzyści zauważono jedynie u osób, które przyjmowały specjalnie przygotowany "suplement kakaowy".


Gorzka czekoladaFot. iStock, Professor25


Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Eksperci zwracają uwagę na istotny szczegół
Tyle teoria. W praktyce bywa już różnie, na co wpływ mają procesy technologiczne, którym poddawana jest masa kakaowa. Jak zwraca uwagę m.in. BBC (cyt. za Demagog.org.pl), "zawartość flawanoli ulega redukcji w procesie produkcyjnym". Te bywają różne i każdy z nich wpływa na ostateczną zawartość prozdrowotnych składników w tabliczce ciemnej czekolady. Jednak im więcej masy kakaowej w składzie, tym teoretycznie więcej flawanoli. Mimo wszystko jest uważana za zdrową, pod warunkiem zachowania umiaru. choćby gorzka czekolada jest bowiem źródłem tłuszczu i cukru, a przede wszystkim dodatkowych kcal.
Czekolady gorzkie, pomimo mniejszej zawartości cukru, mają porównywalną do czekolad mlecznych wartość energetyczną (ok. 540 kcal/100 g), co wynika z większej zawartości wprowadzanego z masą kakaową tłuszczu
- zauważa dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH - PIB i podsumowuje, iż "w racjonalnych ilościach" jest zdecydowanie lepszym wyborem od słodkich lub słonych przekąsek o ubogiej wartości odżywczej, za to wysokiej energetycznej.
Idź do oryginalnego materiału