Jedz częściej i więcej, a zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego. Nowe badania zaskakują

zdrowie.interia.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Diagnozę nowotworu jelita grubego na całym świecie słyszy blisko 2 miliony ludzi rocznie. W Polsce odnotowuje się około 20 tys. zachorowań w ciągu roku. Za główną przyczynę tego raka uznaje się nieprawidłową dietę oraz siedzący tryb życia z niewielką aktywnością fizyczną. Najnowsze badania wskazują, jaki związek zawarty w warzywach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego i ile należy go jeść tygodniowo.


Jedz brokuły, by zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego


Zachorowanie na nowotwór jelita grubego jest silnie powiązane z dietą i trybem życia. Największy wpływ na rozwój tego raka ma dieta bogata w niezdrowe tłuszcze, oparta na posiłkach typu fast food, a uboga w surowe warzywa oraz owoce. Ponadto udowodniono, iż regularna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita choćby o 30 proc.
Naukowcy skupiają się także w swoich badaniach na konkretnych produktach spożywczych, które działają “ochronnie" na jelita, jeżeli chodzi o chorobę nowotworową.


Ostatnia metaanaliza 17 badań, której wnioski zostały opublikowane na łamach serwisu "Times of India", wskazała konkretną grupę warzyw, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce raka jelita. Reklama


Chodzi o warzywa krzyżowe, takie jak takie jak brokuły, kalafior, kapusta czy jarmuż, które - jak się okazuje - mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Wyniki przeprowadzonej metaanalizy sugerują, iż codzienne spożywanie 60 gramów tych warzyw może zmniejszyć ryzyko o 20-26 proc. w porównaniu do osób, które jedzą ich znacznie mniejsze ilości.
Sprawdzano także, czy zwiększenie dziennej dawki zmniejsz ryzyko zachorowania, jednak nie odkryto tej zależności. Oznacza to, iż jedzenie pół szklanki warzyw krzyżowych dziennie odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworowej.


Sulforafan chroni przed rakiem jelita


Skąd te adekwatności warzyw krzyżowych? Wszystko za sprawą sulforafanu, czyli substancji, która “aktywuje się" w warzywach w trakcie siekania czy przeżuwania.
"Times of India" przytacza źródła, w których udowodniono, iż sulforafan aktywuje systemy detoksykacyjne organizmu, wspiera naprawdę komórek oraz odgrywa istotną rolę w redukcji stanów zapalnych.


Jedzenie warzyw krzyżowych


Ważne jest, by warzywa spożywać po jak najmniejszej obróbce termicznej. Idealnym rozwiązaniem będzie chrupanie ich na surowo, jednak dopuszczalne jest przygotowywanie ich na parze, przez krótki czas. Warzywa stają się miękkie, ale nie tracą cennych adekwatności zdrowotnych. Dotyczy to przede wszystkim kalafiora i brokułów. Kapustę czy jarmuż warto chrupać na surowo, by nie tracić cennych substancji i witamin z warzyw.


Profilaktyka raka jelita grubego


Należy pamiętać, iż zdrowa dieta to podstawa ale nigdy nie zastąpi ona profilaktycznych badań i konsultacji z lekarzem.
Ważne, by regularnie badać kał na krew utajoną, a jeżeli są wskazania - wykonać badanie endoskopowe. Kolonoskopię należy wykonać profilaktycznie raz na 10 lat, zaczynając od 50. roku życia, lub wcześniej, jeżeli w rodzinie wystąpił rak jelita grubego. W tym przypadku pierwsze badanie powinno zostać wykonane już po 40. roku życia.
Źródła:
https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-025-04163-9
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału