Dlaczego warto jeść kapustę?
Biała kapusta, choć często niedoceniana, to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Jest niezwykle wszechstronna - może być spożywana na surowo, gotowana, duszona, kiszona, a choćby pieczona. Jednak poza walorami kulinarnymi, biała kapusta ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzyjmy się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Kapusta - adekwatności odżywcze
Biała kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest najważniejszy dla zdrowia układu nerwowego oraz metabolizmu. Reklama
Dodatkowo kapusta oczyszcza organizm z toksyn, a za sprawą siarki dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także witaminę K, niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
Jak kapusta wpływa na zdrowie?
Kapusta znana jest głównie ze swoich antybakteryjnych i antywirusowych adekwatności. To dlatego lekarze i dietetycy zalecają, by spożywać jej więcej w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Co ciekawe, już w XVII wieku stosowano ją jako... lek na gorączkę. Do rozpalonego temperaturą ciała przykładano liście świeżej kapusty, która działała kojąco i ściągająco. Kiszona kapusta zabierana była też w długie rejsy przez marynarzy - nie tylko chroniła ich ona przed szkorbutem, ale także zapobiegała odmrożeniom i mocno wzmacniała odporność.
Inne adekwatności zdrowotne kapusty to:
Działanie przeciwzapalne - kapusta, zwłaszcza surowa, zawiera związki siarkowe (glukozynolany), które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspierać organizm w walce z chorobami zapalnymi. Dodatkowo siarka wspiera zdrowie skóry i przyspiesza gojenie ran.Wspomaganie trawienia - biała kapusta jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga proces trawienia. Błonnik działa również prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, co ma pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu.Obniżanie poziomu cholesterolu - spożywanie kapusty może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi. Związki zawarte w tym warzywie mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, co sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia.Właściwości przeciwnowotworowe - związki siarkowe obecne w kapuście mogą pomagać w detoksykacji organizmu i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. Glukozynolany są bowiem przekształcane w izotiocyjaniany, które mają udokumentowane działanie przeciwnowotworowe.
Kapusta - kalorie i odchudzanie
Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym - w 100 gramach surowej kapusty znajduje się zaledwie około 25 kalorii. To sprawia, iż jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię lub pragnących schudnąć. Niska kaloryczność idzie w parze z dużą ilością błonnika, co sprawia, iż kapusta jest sycąca, a jednocześnie lekka dla układu trawiennego - doskonała na diecie redukcyjnej (oczywiście pod warunkiem, iż nie podasz jej z ciężkim majonezowym lub dosładzanym sosem).
Zobacz także: Kto nie powinien jeść dyni?
Jak działają okłady z liści kapusty?
Liście kapusty od wieków wykorzystywane były także jako "plaster" na trudno gojące się rany i wszelkiego rodzaju zakażenia. Współcześnie niektórzy stosują je natomiast na bóle stawów, artretyzm i zwichnięcia.
Okłady z liści kapusty sprawdzają się także w przypadku kataru i kaszlu - wtedy przykłada się je do klatki piersiowej oraz problemów trawiennych i kolki nerwowej - kładzie się je wtedy na podbrzuszu.
Za szczególnie zdrową uważa się kapustę kiszoną, która jest doskonałym wsparciem dla mikrobiomu, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Niestety, w niektórych przypadkach choćby ona może nam zaszkodzić.
Kto nie powinien jeść białej kapusty?
Biała kapusta ma mnóstwo zalet i trudno przecenić jej pozytywny wpływ na organizm, ale warto pamiętać, iż w niektórych przypadkach może powodować zaburzenia trawienia i dolegliwości w postaci np. wzdęć i gazów. Wszystko to przez jeden składnik, a konkretnie cukier zwany rafinozą, który powoduje tego typu skutki uboczne. Rafinoza znajduje się oczywiście nie tylko w kapuście, ale także w fasoli, nasionach roślin strączkowych, grzybach, algach czy cebuli.
Nadmiar kapusty w jadłospisie może zaszkodzić także osobom cierpiącym na schorzenia tarczycy (głównie niedoczynność) i zapalenie trzustki oraz oczywiście uczulonym na to warzywo.
Osoby, które źle czują się po spożyciu kapusty, powinny więc ją ograniczać i jeść tylko czasu do czasu, by nie obciążać organizmu.
CZYTAJ TAKŻE: