Jeden składnik czyni z niego superowoc. Zmniejsza ryzyko chorób serca i raka

zdrowie.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jest kojarzony głównie z wakacjami i ochłodą w upalne dni, a skrywa w sobie składnik, który ma realny wpływ na nasze zdrowie - likopen. To właśnie on odpowiada za intensywnie czerwony kolor miąższu, ale przede wszystkim wspiera serce i krążenie, działa przeciwzapalnie, a także chroni skórę przed słońcem. Co, poza likopenem, znajdziemy w arbuzie? Dlaczego warto go jeść? Odpowiadamy.


Arbuz to nie tylko woda


Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych wywodząca się z Afryki Południowej. Jest rośliną ciepłolubną, więc w Europie najczęściej uprawia się go w krajach o łagodniejszym klimacie. Niemniej jednak w Polsce udaje się uprawa niektórych odmian, które są bardziej odporne na niskie temperatury.


Arbuz ma zwykle dużą, owalną lub kulistą formę. Jego skórka może być gładka lub lekko chropowata, zależnie od odmiany. Kolor skórki może być zielony, żółty lub paskowany, a wnętrze jest zwykle czerwone lub żółte, z dużą liczbą czarnych nasion.Reklama


Arbuz to owoc, który składa się głównie z wody - aż w 90 proc. Poza naturalnym nawodnieniem organizmu dostarcza też magnezu i potasu, które wspierają funkcjonowanie serca i mięśni. A co najważniejsze - zawiera likopen, jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.


Ile kcal ma arbuz?


Arbuz jest niskokalorycznym owocem. Średnia kaloryczność arbuza:
30 kcal w 100 g,duży plaster (ok. 300 g) - ok. 90 kcal.


Arbuz - składniki odżywcze


Arbuz, choć w większości składa się z wody, dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera witaminę C, która wspiera odporność i działa jako naturalny przeciwutleniacz. Znajdziemy w nim także niewielkie ilości witaminy A w postaci beta-karotenu, korzystnie wpływającej na wzrok i kondycję skóry. Arbuz zawiera również witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 (tiaminę) i witaminę B6 (pirydoksynę), które wspomagają układ nerwowy i metabolizm. Wśród minerałów warto wymienić potas, istotny dla pracy serca i regulacji ciśnienia krwi, a także magnez wspierający mięśnie i układ nerwowy.


Arbuz jest często spożywany na surowo, pokrojony na kawałki lub wydrążony w formie kulek. Może być także dodawany do sałatek owocowych, koktajli, soków czy deserów. W wielu kuchniach wykorzystuje się go także do przygotowywania chłodników czy lodów.


Dlaczego warto jeść arbuzy?


Z badań przeprowadzonych przez National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) wynika, iż osoby sięgające po arbuza dostarczają sobie więcej błonnika, witamin i minerałów, w tym magnezu, potasu, witaminy A oraz likopenu - przy jednoczesnym niższym spożyciu dodanych cukrów i nasyconych tłuszczów. Na podstawie dużej, reprezentatywnej próby populacyjnej można stwierdzić, iż regularna obecność arbuza w diecie sprzyja poprawie jej jakości i wspiera zdrowsze nawyki żywieniowe.
Warto zaznaczyć, iż zawartość beta-karotenu i beta-kryptoksantyny w arbuzie jest odpowiednio ponad dziesięciokrotnie i sześciokrotnie wyższa niż w przypadku innych popularnych owoców.


Likopen - dlaczego jest taki ważny?


Likopen, obecny w arbuzie, to karotenoid odpowiedzialny za czerwony kolor owocu (ale też pomidorów czy grejpfrutów). Jednak jego działanie wykracza daleko poza estetykę.
Badania pokazują, iż likopen:
zmniejsza ryzyko chorób serca, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL,chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniając procesy starzenia,wspiera zdrowie skóry, chroniąc ją przed działaniem promieni UV,może również zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, zwłaszcza prostaty.
Co ciekawe, organizm lepiej przyswaja likopen z obróbki termicznej (jak z gotowanych pomidorów), ale arbuz dostarcza go w dużych ilościach w surowej, naturalnej formie.


Co z pestkami arbuza?


Pestki arbuza są jadalne. Znajdziemy w nich:
białko (zawierają aminokwasy, w tym argininę), zdrowe tłuszcze (w tym kwasy omega-6), magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor, witaminy z grupy B (głównie niacynę, czyli witaminę B3).


Arbuz - przeciwwskazania


Zdarzają się alergie na arbuza objawiające się wysypką, swędzeniem, a choćby dolegliwościami trawiennymi. jeżeli po spożyciu arbuza wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy, należy unikać tego owocu.

Arbuz zawiera sporo naturalnych cukrów prostych, co może prowadzić do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny spożywać arbuza w umiarkowanych ilościach, najlepiej w połączeniu z innymi produktami, które spowolnią wchłanianie cukrów (np. źródłami białka lub błonnika).
Arbuz wykazuje także silne działanie moczopędne ze względu na wysoką zawartość wody i potasu. Dla osób ze zdrowymi nerkami jest to korzystne, ponieważ pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jednak dla osób z niewydolnością nerek lub innymi poważnymi problemami nerkowymi duża ilość potasu może być szkodliwa. W takich przypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem.
Arbuz zawiera łatwo fermentujące cukry (FODMAP), w tym fruktozę. U osób z nietolerancją fruktozy lub zespołem jelita drażliwego (IBS) spożycie arbuza może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9692283/.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie żałuj do obiadu. Dostarcza przeciwutleniaczy, wpływa na zdrowie serca, wzmacnia
Pomaga schudnąć, wspiera serce i jelita. W Polsce niesłusznie niedoceniany
Ma więcej białka niż jogurt naturalny, a to nie skyr. Jedz z myślą o zdrowiu jelit i sylwetce
Idź do oryginalnego materiału