Jakie są normy cukru po jedzeniu?
Dzień dobry, jestem Marek i mam 35 lat. Ostatnio zostałem skierowany na badanie poziomu cukru we krwi i chciałbym dowiedzieć się, jakie są normy cukru po jedzeniu i czy mój wynik jest w normie.
Przyczyną skierowania mnie na badanie poziomu cukru we krwi były objawy, takie jak zbyt duża masa ciała, zmęczenie, senność i problemy z koncentracją. W mojej rodzinie były przypadki cukrzycy, więc chciałem upewnić się, iż moje wyniki są w normie. Lekarz przepisał mi badania na czczo oraz drugie po godzinie po posiłku. Nie dał mi skierowania na krzywą cukrową. Na czczo poziom cukru wynosi u mnie 125. Godzinę po śniadaniu miałem 160.
Jakie są normy cukru po jedzeniu? Wszędzie w internecie znajdowałem normy, ale na czczo albo po godzinie lub dwóch od wypicia roztworu glukozy. Ale tak po jedzeniu zwyczajnym nigdzie nie mogłem znaleźć takich norm. Czy 160 cukru we krwi to dużo? Jaki poziom cukru jest niepokojący? Jaki powinien być cukier 1 godzinę po jedzeniu?
Czy istnieją konkretne objawy, które mogą wskazywać na cukrzycę? Czy moje wyniki potwierdzają cukrzycę? Co teraz mam robić? Czy istnieją sposoby, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy lub utrzymać poziom cukru we krwi w normie? Jakie są najlepsze sposoby na utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi i jakie produkty warto spożywać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy?
Jeśli moje wyniki są niewłaściwe, to jak często powinno się monitorować poziom cukru we krwi? Jestem nieco zaniepokojony całą sytuacją i gubię się już w domysłach. Proszę o odpowiedź na moje pytanie o normy cukru po jedzeniu. Zdaję sobie sprawę, iż ten poziom cukru na czczo nie jest idealny, ale myślę, iż uda mi się go zbić dietą i aktywnością fizyczną, ale czy ten poziom po jedzeniu jest w normie, czy jednak to już zaczątek cukrzycy i trzeba podjąć leczenie farmakologiczne? Marek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo.
Diagnosta laboratoryjny odpowiada, jakie są normy cukru po jedzeniu
Wartości referencyjne dla glukozy na czczo przedstawiają się następująco: prawidłowa glikemia — 70-99 mg/dl. Nieprawidłowa glikemia na czczo — 100 — 125 mg/dl. Cukrzyca — >= 126 mg/dl. Dotyczy to wszystkich bez względu na wiek, wyjątkiem są tylko kobiety w ciąży, u których wartości referencyjne są jeszcze bardziej wyśrubowane. Nie podaje się norm dla wartości glukozy po 1 h od posiłku, natomiast 2 h po obciążeniu glukozą LUB posiłku (dowolnym), glikemia powinna wynosić <140 mg/dl.
Wynik, uzyskany przez pana na czczo, sugeruje, iż jest pan na granicy cukrzycy. Nie powinien pan zwlekać z podjęciem leczenia, zanim choroba rozwinie się na dobre. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, polegającą na wadliwym wchłanianiu glukozy z krwiobiegu do tkanek, które tej glukozy potrzebują. W rezultacie zbyt dużo glukozy krąży z krwią i może uszkadzać inne tkanki i narządy jak oczy, nerki, nerwy, naczynia krwionośne, mózg. Stąd też niezbędne jest podjęcie działania, zanim przekroczy pan próg nieodwracalnego uszkodzenia trzustki.
Trzustka jest narządem, produkującym insulinę — hormon, niezbędny do wchłaniania glukozy z krwi do tkanek. Kiedy na predyspozycje genetyczne do cukrzycy typu 2. (a o takiej najprawdopodobniej mowa u pana) nałożymy niezdrową, wysoko węglowodanową dietę, brak ruchu i otyłość, mamy gotowy przepis na chorobę.
Trzustka, obciążona dużą ilością glukozy, pochodzącej z pożywienia, produkuje coraz to więcej i więcej insuliny, żeby glukoza mogła wejść z krwiobiegu do tkanek. W pewnym momencie narząd przestaje „nadążać” i nie jest w stanie wyprodukować więcej insuliny. Dochodzi do przekroczenia możliwości trzustki, a glukoza z pożywienia, krążąca we krwi, nie jest w stanie wchłonąć się tam, gdzie jest potrzebna. W rezultacie dociera do innych, bardzo wrażliwych tkanek i narządów, powoli je uszkadzając.
Pańskie wyniki są ostatnim dzwonkiem do podjęcia działania. To, co może pan zrobić sam, to ukrócić wysoko węglowodanowe zachcianki, zmodyfikować dietę pod mniej cukrów prostych i więcej złożonych, do tego zacząć dostosowywać ilość spożywanych kalorii tak, aby osiągnąć ujemny bilans kaloryczny (jest teraz wiele pomocnych aplikacji na telefon, które liczą kalorie z pożywienia). Może pan zacząć się ruszać, na początek dobre będą choćby same spacery. Niezwłocznie powinien pan także udać się do lekarza prowadzącego, który prawdopodobnie skieruje pana do diabetologa. Najprawdopodobniej niezbędne okaże się włączenie metforminy — pierwszego i podstawowego preparatu w leczeniu cukrzycy typu drugiego.
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Biotechnologia oraz studiów podyplomowych na kierunku Analityka medyczna. Od 6 lat pracuje jako diagnosta laboratoryjny.
h
ZOBACZ TAKŻE
Treści z serwisu Medonet mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem a jego lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
-
Jaki poziom limfocytów jest niepokojący? Diagnostka wyjaśnia
Badanie krwi jest jednym z podstawowych badań profilaktycznych. To właśnie morfologia jako pierwsza może pokazać, iż w organizmie dzieje się coś złego. Jaki…
Aleksandra Filec, diagnosta laboratoryjny
-
Czy poziom cukru jest zależny od wieku? Diagnostka wyjaśnia
Poziom cukru w organizmie zależy od wielu czynników. Należą do nich np. pora dnia, czas, jak minął od ostatniego posiłku, rodzaj produktów spożywczych, jakie…
Aleksandra Filec, diagnosta laboratoryjny
-
Nowe leki i nowoczesne systemy monitorowania glikemii – to wszystko zmienia życie pacjentów chorych na cukrzycę
– Leczymy tak, jak leczy Europa, jak leczy świat. Dzięki decyzjom refundacyjnym mamy więcej pacjentów, którzy mogą z nowoczesnych terapii korzystać. W leczeniu…
Patronat Medialny Medonet
-
Cukrzyca może dotknąć każdego. Jak się przed nią bronić?
Na cukrzycę cierpi w Polsce blisko 3 mln osób, a kolejne 5 mln jest nią zagrożonych. To choroba społeczna, która może dotknąć każdego i to niezależnie od wieku i…
-
Kiedy wyniki morfologii powinny niepokoić? Diagnostka uspokaja
Morfologia jest jednym z podstawowych badań krwi, które profilaktycznie należy przeprowadzać przynajmniej raz w roku. Pozwala to na kontrolowanie swojego zdrowia…
Aleksandra Filec, diagnosta laboratoryjny
-
Pierwsze, często ignorowane objawy cukrzycy. Oto, na co trzeba uważać
Każdego roku wykrywa się coraz więcej przypadków cukrzycy, przez co schorzenie to staje się coraz bardziej naglącym problemem w społeczeństwach krajów…
Aleksandra Bujas
-
Michał Figurski latami bagatelizował cukrzycę. Tak doprowadził do udaru
Wydawać się może, iż dorosłe osoby mają mocno rozwiniętą wyobraźnię i zdają sobie sprawę z negatywnych konsekwencji swoich działań. Zatem ci zmagający się z…
Izabella Bełtowska
-
Pięć nietypowych objawów cukrzycy. Spójrz sobie w oczy
Cukrzyca typu 2, która staje się jednym z największych problemów współczesnego świata, może objawiać się zaburzeniami widzenia. Okulistka Roshni Patel wyjaśnia,…
Anna Tomczyk-Anioł
-
Tylko 10 proc. osób z tą chorobą przeżywa pięć lat. Narażeni pacjenci z cukrzycą
Najnowsze badania wskazują, iż osoby z otyłością i cukrzycą są bardziej narażone na zachorowanie na raka trzustki. Znaczenie ma tutaj stężenie insuliny we krwi….
Izabella Bełtowska
-
Objaw cukrzycy, który zobaczysz po podniesieniu rąk
Cukrzyca potrafi latami rozwijać się po cichu, nie dając praktycznie żadnych typowych objawów. Jest to olbrzymi medyczny problem na całym świecie. Szacuje się, że…
Hanna Szczygieł