Jakich produktów unikać mając ADHD?

centrumalma.pl 1 rok temu

Osoby, które cierpią na ADHD (lub ich dzieci), powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. To co spożywamy, wpływa na naszą zdolność do skupienia się, kontrolowania impulsywności, planowania.

Dieta w ADHD jest jednym z kluczowych elementów przy zmniejszeniu objawów, więc należy wyeliminować niektóre produkty i zapewnić sobie optymalny poziom składników odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie psychiczne. Przetworzona żywność naszpikowana sztucznymi barwnikami, konserwantami jest szkodliwa dla wszystkich, ale ma szczególnie niekorzystny wpływ na osoby z ADHD. Ważne jest, aby unikać produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach, a które osoby z ADHD powinny omijać szerokim łukiem.

Których produktów należy unikać w przypadku ADHD?

  1. Przetworzona żywność

Część rodziców podaje w domu swoim dzieciom szybkie przekąski – ciasteczka, krakersy, chipsy – nie wiedząc, iż te produkty wpływają negatywnie na koncentrację i utrzymanie uwagi na zadaniach domowych np. odrabianie lekcji. Unikanie takich pokarmów jest ważne dla wszystkich dzieci, ale szczególnie dla tych dotkniętych ADHD. Słodkie przekąski bogate w cukier są problematyczne, a słone krakersy i chipsy są tak samo niekorzystne, gdyż stanowią połączenie tłuszczu i węglowodanów rafinowanych.

Przetworzone przekąski mogą spowodować interakcję z powodu sztucznych barwników (szczególnie groźny jest czerwony barwnik ) oraz sztucznych konserwantów i aromatów. Badania wykazały powiązanie między tymi barwnikami, a dziećmi cierpiącymi na ADHD. Wyniki mówiły o tym, iż mogą one zwiększyć nadpobudliwość choćby u osób bez ADHD. Inne badanie wykazało, iż barwniki lub konserwanty jak benzoesan sodu w diecie dzieci bez ADHD spowodowały wzrost nadpobudliwości.

  1. Kofeina

Napoje energetyczne zawierają szczególnie niekorzystną kombinację substancji dla osób z ADHD. Są bogate nie tylko w kofeinę, ale i cukier oraz sztuczne słodziki. Niemniej jednak choćby czarna kawa nie zawsze może okazać się dobrym wyborem. Podobnie jak cukier, kofeina oszukuje organizm i podnosi przez chwilę poziom energii, a następnie doprowadza do jej szybkiego spadku.

Osoby z ADHD często sięgają po kofeinę, bo wydaje im się doskonałym stymulantem. Kofeina może początkowo być pomocna w koncentracji, gdyż tworzy efekty na neuroprzekaźnikach, które są podobne do tych po spożyciu leków na ADHD. Jednak po szybkim efekcie mogą pojawić się negatywne skutki uboczne, jak problemy ze skupieniem i rozdrażnienie.

Jedno z badań mówi o tym, iż osoby spożywające duże ilości kofeiny, jak te znajdujące się w napojach energetycznych doświadczały intensywniejszych objawów ADHD. Co więcej, kofeina wpływa na obniżenie przepływu krwi do mózgu, co może pogorszyć objawy ADHD. Istnieje również korelacja kofeiny z nutraceutykami i lekami na ADHD – kofeina może wpłynąć na zmniejszenie ich działania lub zintensyfikowanie negatywnych skutków ubocznych.

3. Cukier i słodziki

Cukier jest jednym ze wspomagaczy, po które sięga wiele osób, aby podnieść sobie poziom energii. Niestety po szybkim skoku, następuje równie szybki spadek. Cukier możemy znaleźć w wieku produktach pod różnymi nazwami, np. syrop kukurydziany (składający się głównie z fruktozy), sacharoza, syrop klonowy, miód. Lepsze nie są także syntetyczne substancje, które znajdują się w bezcukrowych napojach gazowanych, w tym sacharyna, sukraloza i aspartam. Cukier powoduje szybki wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi, co niekorzystnie wpływa na samopoczucie. Stałe spożywanie produktów bogatych w cukier inicjuje stany zapalne, senność, prowadzi do uzależnienia, a długofalowo wpływa na zdrowie psychiczne powodując problemy z pamięcią i agresję. Natomiast syntetyczne słodziki mogą spowodować podwyższenie poziomu insuliny, problemy behawioralne, poznawcze i wiele innych.

Warto pamiętać, iż cukier znajduje się nie tylko w oczywistych produktach jak np. słodycze i napoje gazowane – jest on również zamieniany przez organizm w wyniku spożywania węglowodanów prostych, jak biały chleb, ciasta, makaron. Organizm trawiąc te produkty, zamienia je w cukier, co skutkuje podwyższeniem poziomu insuliny, tak samo jak po obfitym deserze. Warto pomyśleć o zdrowszej alternatywie i spożywać produkty bogate w węglowodany złożone z produktów pełnoziarnistych i warzyw – a jeżeli dopadnie Cię ochota na słodycze, sięgnij po owoce o niskiej zawartości cukru np. cytrusy czy truskawki.

Jak alergeny mogą pogorszyć objawy ADHD?

Faktem jest, iż osoby z ADHD muszą być świadome swoich alergii pokarmowych, gdyż taka żywność może być źródłem wyzwalaczy. Produkty zawierające alergeny mogą wywoływać objawy podobne do ADHD. Jedno z badań wykazało, iż unikanie wybranych produktów i wprowadzenie diety eliminacyjnej, może znacznie poprawić uciążliwe dolegliwości. Naukowcy stwierdzili, iż dzieci z ADHD mają wyższą wrażliwość na nabiał i mleko, sztuczne barwniki spożywcze, soję, czekoladę, jaja, kukurydza, pszenicę, rośliny strączkowe, winogrona, pomarańcze, pomidory.

Właściwa dieta w ADHD potrafi zmniejszyć lub wyeliminować objawy, wpływa na stabilność nastroju, energii, skupienia i wytrzymałości, jak również zmniejsza rozproszenie uwagi i zachcianek na cukier.

Dieta w ADHD – jaki ma wpływ?

Osoby z ADHD powinny jeść regularnie, aby nie pogorszyć objawów. Zamiast słodkich śniadań, warto postawić na produkty bogate w białko, które zwiększają poziom dopaminy w mózgu. Dzięki temu dostarczysz energię w naturalny sposób i zwiększysz swoją koncentrację podczas całego dnia. Po zajęciach w szkole/na uczelni nie sięgaj po słodycze, tylko wybierz przekąskę bogatą w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz, np. jabłko z masłem orzechowym lub warzywa z hummusem. Po całym dniu, w porze kolacji sięgnij po złożone węglowodany, takie jak warzywa i produkty pełnoziarniste, aby na noc się wyciszyć.

W starej mądrości Hipokratesa, mówiącej o tym, iż “Jedzenie powinno być lekarstwem” jest ponadczasowa wartość. Dieta w ADHD ma wpływ na poprawę nastroju i wpływa na zmniejszenie niepokoju. Jedzenie nie tylko mam wpływ na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie. Osoby z ADHD powinny zwrócić szczególną uwagę na kupowane produkty, a także czytać etykiety ze składem i wartościami odżywczymi.Wszystko co spożywamy i pijemy, może mieć wpływ na zmniejszenie objawów, a wraz z farmakoterapią i psychoedukacją ułatwia organizację i poprawia nastrój długofalowo.

Idź do oryginalnego materiału