Jaki jest sekret obłędnie chrupiących placków ziemniaczanych? Przestańcie dodawać ten składnik

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą Źródło: Pixabay


Zrezygnujcie z dodawania do placków ziemniaczanych jednego składnika, a wyjdą cudownie chrupiące i delikatne. Zobaczycie, iż już nigdy nie przygotujecie ich według starego przepisu. Sprawdźcie, o co dokładnie chodzi.


Placki ziemniaczane to popularne danie w wielu krajach. zwykle przygotowuje się je z tartych ziemniaków, które są wymieszane z dodatkami takimi jak jajka, mąka, cebula oraz przyprawy, a następnie smaży się je na patelni na złocisty kolor. Najczęściej przygotowuje się je według klasycznej receptury, jednak okazuje się, iż jeden ze składników jest w niej zupełnie niepotrzebny. Co więcej – to właśnie z tego powodu placki ziemniaczane mogą wyjść „gumowate” i niesmaczne.


Nie dodawajcie tego składnika do placków ziemniaczanych


Choć wiele osób jest przekonanych o tym, iż mąka jest niezbędnym składnikiem, by przygotować placki ziemniaczane, to bez jej użycia będą one znacznie smaczniejsze. Placki ziemniaczane zrobione w ten sposób będą też nieco cieńsze od klasycznej wersji, a także lżejsze i zdecydowanie delikatniejsze.


Mąka w przepisie na placki ziemniaczane tak naprawdę jest całkowicie zbędna. Możecie więc zrobić tę potrawę bez używania tego produktu, wystarczy po prostu, iż dodacie do masy ziemniaczanej więcej jajek. Wasze placki ziemniaczane będą wtedy idealnie chrupiące. Co więcej, będzie w nich też lepiej wyczuwalny smak ziemniaków, a przecież właśnie o to chodzi w tym daniu.


Jak zrobić obłędnie chrupiące placki ziemniaczane?


Żeby wasze placki ziemniaczane były naprawdę pyszne, smażcie je od razu po zrobieniu masy. o ile będzie ona stała dłużej – konieczne może być dodanie do niej mąki, by przygotować placki (a jak wiemy, lepiej jest tego unikać). Ważne jest również to, jaką odmianę ziemniaków wybieracie do przygotowania tej potrawy. Najlepiej postawcie na mączystą odmianę – wtedy placki wyjdą najlepsze. Pamiętajcie też, by olej na patelni był odpowiednio rozgrzany, gdy będziecie zaczynać je smażyć.
Idź do oryginalnego materiału