Jaki jest sekret obłędnego farszu do pierogów z kapustą i grzybami? Przestałam popełniać banalny błąd

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Pierogi z kapustą i grzybami Źródło: Shutterstock


Co zrobić, żeby pierogi z kapustą i grzybami podane podczas świąt Bożego Narodzenia smakowały tak samo dobrze jak te, które przygotowuje ukochana babcia? Sposób na to jest bardzo prosty. Musicie wykorzystać coś, czego większość osób się pozbywa.


Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element świątecznego menu. Ich delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem z kapusty i grzybów tworzy naprawdę wyjątkowe połączenie. Cały sekret tkwi jednak w aromatycznym farszu do pierogów. Odpowiadają za to między innymi suszone grzyby. Znamy sposób, by wszyscy myśleli, iż znalazło się ich tam znacznie więcej niż w rzeczywistości. jeżeli macie ochotę na nieco więcej kulinarnej odmiany – zróbcie pieczone pierogi wigilijne.


Co zrobić, żeby farsz do pierogów z kapustą i grzybami był niezwykle aromatyczny?


W pierogach z kapustą i grzybami niezwykle istotny jest farsz. Co zrobić, żeby świetnie smakował, a jego zapach roznosił się po całym domu? Nasze mamy i babcie korzystały ze sprawdzonego triku. Polega on na dodaniu do farszu wody po całonocnym moczeniu grzybów. Choć większość osób pozbywa się jej, to okazuje się, iż taka woda może się jeszcze bardzo przydać i odmienić smak pierogów.


Wodę, w której grzyby były moczone przez całą noc, musicie odlać do niewielkiego naczynia. Następnie dodać do posiekanej i odciśniętej kapusty, która będzie już w garnku. Całość należy gotować tak jak zawsze. Sposób ten sprawi, iż farsz do pierogów będzie znacznie bardziej aromatyczny niż normalnie. Wcześniej koniecznie jednak sprawdźcie, czy woda po grzybach nie jest gorzka. jeżeli okaże się, iż tak – pod żadnym pozorem nie dolewajcie jej do farszu, ponieważ zamiast poprawić smak potrawy, to całkowicie go zrujnujecie. Taką wodę po moczeniu grzybów możecie też wykorzystać do wzbogacenia smaku zupy.
Idź do oryginalnego materiału