Do zamrażania nadają się wyłącznie nieuszkodzone maliny, to znaczy takie, które nie puszczają soku. Zgniłe, zapleśniałe i bardzo miękkie należy wyrzucić. Najlepsze są owoce pochodzące z domowych i sprawdzonych upraw, które nie były pryskane żadnymi środkami chemicznymi.
Przed zamrożeniem maliny powinno się opłukać w wodzie, umieszczając je na durszlaku. Trzeba robić to delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Nie należy natomiast zanurzać malin w naczyniu z wodą, gdyż nadmiernie nią nasiąkną i w czasie mrożenia skleją się.
Kolejnym krokiem jest osuszenie malin z nadmiaru wody. Trzeba je w tym celu wyłożyć na papierowym ręczniku na ok. 30 minut. Osuszone maliny można już mrozić. Żeby się nie skleiły, trzeba rozłożyć je na tacce w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Na kilka godzin należy włożyć je na tacce do zamrażarki. Po tym czasie można owoce wyjąć i przesypać do woreczków foliowych lub pojemników. Można je przechować choćby przez rok. Najlepiej mrozić owoce w małych porcjach, gdyż po rozmrożeniu czas ich przydatności do spożycia jest ograniczony.
Dlaczego warto jeść maliny przez cały rok?
Maliny oprócz tego, iż są bardzo smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. W 100 g malin znajduje się 52 kcal. Owoce te zawierają przy tym dużą ilość błonnika (w 100 g aż 7 g). Zalecane są więc osobom będącym na diecie. Odchudzanie wspierają również związki fenolowe, tzw. ketony malinowe zawarte w owocach, które „podkręcają” metabolizm organizmu.
Atutem malin jest również to, iż mają niski indeks glikemiczny (IG 25) i mogą je spożywać osoby z cukrzycą. Z zawartych w nich witamin warto wymienić: C, A oraz witaminy z grupy B, z minerałów: potas, żelazo, magnez oraz wapń. Zarówno owoce, jak i sok z malin mają prozdrowotne adekwatności. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i kwasu salicylowego wspomagają leczenie infekcji i przeziębienia. Stosowane są jako środek napotny i zwalczający gorączkę. Zalecane są również w stanach osłabienia organizmu. Badania wskazują, iż maliny wykazują też działanie przeciwnowotworowe. Jest to związane z zawartością w nich kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu.
Uwaga: Maliny mogą u niektórych osób wywołać reakcję alergiczną. Jest to spowodowane obecnością w owocach salicylanów.
Wypróbuj przepis na babeczki z malinami