Jak zamrozić maliny, żeby się nie skleiły? Skorzystaj z tego sposobu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Maliny Źródło: Pixabay


Maliny są pyszne i zdrowe. Można delektować się świeżymi owocami, ale też zamrozić je na zimę. W lodówce zachowują świeżość maksymalnie przez trzy dni, w zamrażarce choćby przez rok. Podpowiadamy, co zrobić, żeby owoce przy mrożeniu nie skleiły się ze sobą.


Do zamrażania nadają się wyłącznie nieuszkodzone maliny, to znaczy takie, które nie puszczają soku. Zgniłe, zapleśniałe i bardzo miękkie należy wyrzucić. Najlepsze są owoce pochodzące z domowych i sprawdzonych upraw, które nie były pryskane żadnymi środkami chemicznymi.


Przed zamrożeniem maliny powinno się opłukać w wodzie, umieszczając je na durszlaku. Trzeba robić to delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Nie należy natomiast zanurzać malin w naczyniu z wodą, gdyż nadmiernie nią nasiąkną i w czasie mrożenia skleją się.


Kolejnym krokiem jest osuszenie malin z nadmiaru wody. Trzeba je w tym celu wyłożyć na papierowym ręczniku na ok. 30 minut. Osuszone maliny można już mrozić. Żeby się nie skleiły, trzeba rozłożyć je na tacce w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Na kilka godzin należy włożyć je na tacce do zamrażarki. Po tym czasie można owoce wyjąć i przesypać do woreczków foliowych lub pojemników. Można je przechować choćby przez rok. Najlepiej mrozić owoce w małych porcjach, gdyż po rozmrożeniu czas ich przydatności do spożycia jest ograniczony.


Dlaczego warto jeść maliny przez cały rok?


Maliny oprócz tego, iż są bardzo smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. W 100 g malin znajduje się 52 kcal. Owoce te zawierają przy tym dużą ilość błonnika (w 100 g aż 7 g). Zalecane są więc osobom będącym na diecie. Odchudzanie wspierają również związki fenolowe, tzw. ketony malinowe zawarte w owocach, które „podkręcają” metabolizm organizmu.


Atutem malin jest również to, iż mają niski indeks glikemiczny (IG 25) i mogą je spożywać osoby z cukrzycą. Z zawartych w nich witamin warto wymienić: C, A oraz witaminy z grupy B, z minerałów: potas, żelazo, magnez oraz wapń. Zarówno owoce, jak i sok z malin mają prozdrowotne adekwatności. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i kwasu salicylowego wspomagają leczenie infekcji i przeziębienia. Stosowane są jako środek napotny i zwalczający gorączkę. Zalecane są również w stanach osłabienia organizmu. Badania wskazują, iż maliny wykazują też działanie przeciwnowotworowe. Jest to związane z zawartością w nich kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu.


Uwaga: Maliny mogą u niektórych osób wywołać reakcję alergiczną. Jest to spowodowane obecnością w owocach salicylanów.


Wypróbuj przepis na babeczki z malinami
Idź do oryginalnego materiału