Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Ja robię z nich pyszne i szybkie placki. Poznaj mój przepis

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Placuszki warzywne Źródło: Nadezhda_Nesterova/ Getty Images


Nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się wykorzystywać maksymalnie wszystkie produkty. Dzięki temu mogę upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu – oszczędzić czas i gwałtownie przygotować pyszny, sycący obiad dla całej rodziny. Gdy po ugotowaniu rosołu zostają mi warzywa, robię z nich placuszki. Bliscy są zachwyceni.


Poniedziałki to dzień, kiedy znajduje więcej czasu dla siebie. Wszystko dlatego, iż nie muszę długo stać przy garnkach w kuchni. Odgrzewam niedzielne potrawy albo robię coś na gwałtownie z ugotowanych wcześniej składników. Moim popisowym daniem są placuszki warzywne. Wystarczy pół godziny i lądują na talerzach, a znikają z nich w mgnieniu oka.


Jak zrobić placki warzywne?


Nie potrzebujesz dużej ilości składników do przygotowania placuszków. Ich bazą są warzywa ugotowane w rosole, na przykład marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebula. Wystarczy połączyć je z jajkiem, jogurtem naturalnym, mąką, bułką tartą ziołami i przyprawami, a na koniec usmażyć. Wszystko zajmie ci mniej niż pół godziny.
Idź do oryginalnego materiału