Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w domu? 7 najważniejszych zasad

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jedzenie w lodówce Źródło: Fotolia / thodonal


Zatrucie pokarmowe może doprowadzić choćby do śmierci. Jak go uniknąć gotując posiłki w domu? Jest siedem zasad, których należy zawsze przestrzegać.


Łagodne zatrucie pokarmowe to zwykle kilka dni niedyspozycji, jednak te ostre przypadki mogą się skończyć poważnymi konsekwencjami i groźnymi chorobami układu pokarmowego. Jak tego uniknąć? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ramach kampanii „Wybieraj bezpieczną żywność” przypomina o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa i higieny żywności w domu.


Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?


Jak podkreślają eksperci EFSA, odpowiednie nawyki mogą uchronić nas i naszych bliskich przed zatruciem pokarmowym. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy:


kupować odpowiedzialnie – czytać etykiety na opakowaniach, szczególnie informacje o dacie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania, składzie, alergenach i sposobie przygotowania. Zawsze należy zweryfikować, czy produkt, który bierzemy z półki, jest na pewno świeży i czy nie ma oznak psucia, rozszczelnienia opakowania czy pleśni;


dbać o higienę w kuchni – podstawą jest mycie rąk po wyjściu z toalety, przed przygotowywaniem posiłku, a także po jego przygotowaniu. Myć i odkażać należy również wszystkie powierzchnie w kuchni, naczynia i sprzęty, których używamy w czasie gotowania. Myjemy żywność czystą wodą, a także chronimy ją przed kontaktem z owadami i innymi zwierzętami;


dokładnie gotować żywność – w procesie gotowania pozbywamy się niebezpiecznych dla ludzi drobnoustrojów;


przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednich warunkach – produkty łatwo się psujące (mleko, nabiał, mięso) powinny być przechowywane w lodówce. jeżeli nie zamierzamy jeść przygotowanego posiłku od razu, to możemy go zamrozić. adekwatne przechowywanie jest szczególnie ważne w okresie letnim, kiedy pod wpływem wysokich temperatur żywność gwałtownie się psuje. Właśnie w tym okresie najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych, kiedy zostawiamy jedzenie w wysokich temperaturach – zamiast bezpiecznie schować do lodówki czy zamrozić;


oddzielać żywność gotowaną od surowej – należy o tej zasadzie pamiętać już na etapie zakupów w sklepie. Warto osobno zapakować do koszyka warzywa, owoce, mięso i jaja. Pamiętajmy też o adekwatnym rozmieszczeniu żywności w lodówce;


pić tylko czystą i bezpieczną wodę;


nie jeść żywności, która przekroczyła już datę przydatności do spożycia. jeżeli zauważysz pleśń na jakimś produkcie spożywczym – wyrzuć go w całości.


Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego


Ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka – to pierwsze sygnały, iż z naszym organizmem dzieje się coś niedobrego. Nie można bagatelizować żadnych objawów zatrucia pokarmowego. Należy pamiętać, iż zatrucie pokarmowe jest wyjątkowo niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci, kobiet w ciąży, oraz osób starszych i chorych, które często mają słabą odporność.
Idź do oryginalnego materiału