Dzięki temu winogrona mogą spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) związanego z wiekiem. AMD to postępująca choroba polegająca na uszkodzeniu plamki żółtej, czyli centralnej części siatkówki oka odpowiedzialnej za wyraźne widzenie. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u osób w wieku podeszłym. Do jej rozwoju przyczynia się w dużym stopniu stres oksydacyjny – oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.
W AMD dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (retinal pigment epithelium cells – RPE), które są odpowiedzialne za utrzymywanie przy życiu fotoreceptorów, tj. komórek światłoczułych siatkówki, kluczowych w procesie widzenia. W rozwoju choroby udział ma m.in. odkładanie się w komórkach RPE złogów lipofuscyny, będącej produktem ubocznym metabolizmu.
Naukowcy z Fordham University w Nowym Jorku prowadzili doświadczenia na myszach mających predyspozycje do rozwoju uszkodzenia siatkówki w starszym wieku (w dużym stopniu w podobny sposób, jak to występuje u ludzi). Część gryzoni otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część miała dodawaną do pożywienia luteinę (żółty barwnik roślinny, który neutralizuje wolne rodniki), a części podawano standardową dietę.
Okazało się, iż dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegała u nich ślepocie. I choć suplementacja luteiną również dawała efekty, to były one wyraźnie mniejsze.
Analiza wykazała, iż u myszy na diecie z dodatkiem winogron znacznie zmniejszało się odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co zapobiegało ich uszkodzeniu. Dzięki temu te ważne komórki mogły funkcjonować optymalnie.
– Ochronne działanie winogron w tym badaniu było niezwykłe i przynosiło korzyści dla wzroku w starszym wieku, choćby gdy winogrona były konsumowane wyłącznie w młodości – skomentowała główna autorka pracy dr Silvia Finnemann z Fordham University.
Zdaniem specjalistki badanie to potwierdza, iż utrata wzroku związana z wiekiem jest skutkiem kumulującego się w czasie stresu oksydacyjnego, który wywołują wolne rodniki tlenowe.
– Stosowanie w ciągu życia diety wzbogaconej w naturalne przeciwutleniacze – takie, jakie znajdują się w winogronach – wydaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki – dodała dr Finnemann.
Tytuł pochodzi od redakcji