Gdy dopada głód?
Seria pytań
do dietetyka
mgr Noemi Lipnicka-Krzciuk
Dietetyk, Edukator Cukrzycowy, Biotechnolog Medyczny
” Jak sobie radzić z nagłym napadem głodu przy cukrzycy typu 2?”
Głód głównie sygnalizuje nam o tym, iż nasz organizm strawił ostatni posiłek i potrzebuje kolejnej dawki energii z jedzenia. Głównie za uczucie napadu głodu może odpowiadać nieodpowiednia dieta. Taka w której, jemy za mało, jemy produkty o wysokim indeksie glikemicznym (białe pieczywo, chipsy, słodkie przekąski), zbyt mało białka i błonnika.
Jednak uczucie nagłego napadu głodu może wiązać z czymś innym, np. z:
– hipoglikemią (poziom glukozy poniżej 70 mg/dl),
– stresem emocjonalnym (rozładowanie napięcia przez jedzenie).
Ostatnie wpisy
- Jak sobie radzić z nagłym napadem głodu?
- Ziemniaki a cukrzyca
- Nie chce mi się jeść 5 posiłków dziennie
Polub profil Edukatora Cukrzycowego
Najczęstsze objawy hipoglikemii to:
- umiarkowana hipoglikemia – zmęczenie, napad głodu, niepokój, nudności, mrowienie wokół ust, drżenie dłoni, kołatanie serca, nadmierna potliwość
- im większa hipoglikemia, tym większe są zaburzenia układu nerwowego – rozkojarzenie, trudności w mówieniu (plącze się nam język), zaburzenia koncentracji, zaburzenia widzenia, nieracjonalne zachowanie do sytuacji (np. nadmierna nerwowość, płaczliwość), ból i zawroty głowy, utrata przytomności, drgawki, senność i ostatecznie śpiączka.
Gdy czujesz napad głodu i chorujesz na cukrzycę to koniecznie zmierz poziom glukozy we krwi i działaj według wyniku pomiaru.
Jeśli wyjdzie, iż masz hipoglikemię (poniżej 70 mg/dl) zacznij działać zgodnie z zasadą 15/15.
Jeśli cukier masz w normie to koniecznie przyjrzyj się swojej diecie, czy jesz odpowiednie porcje? Jakie produkty spożywcze jesz?
Zasada 15/15
1. Przy hipoglikemii (poniżej 70 mg/dl) należy podać 15 g węglowodanów przyswajalnych najlepiej glukozę (saszetka, tabletka) lub porcja soku owocowego (średnio 200 ml)
2. Odczekaj 15 minut i ponownie wykonaj pomiar poziomu glukozy we krwi.
3. jeżeli przez cały czas będziesz mieć hipoglikemię to podaj kolejne 15 g węglowodanów przyswajalnych.
4. Odczekaj 15 minut i ponownie wykonaj pomiar poziomu glukozy we krwi.
Poziom glukozy we krwi powinien wrócić do około 100-120 mg/dl. jeżeli jesteś między posiłkami to zjedz coś np. kanapkę z wędliną i warzywami, porcję sałatki z kromką pieczywa.
Dieta, która chroni przed hipoglikemią
Dieta o niskim indeksie glikemicznym chroni przed wahaniami glikemii, dzięki czemu jest mniej napadów głodu. Dodatkowo zawiera odpowiednią ilość białka, która zapewnia uczucie sytości i jest równocześnie wystarczająca dla potrzeb organizmu i nie obciąża nerki. Błonnik z warzyw i produktów pełnoziarnistych pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości i pełności po posiłku.