Jak prawidłowo parzyć herbatę? Znaczenie ma temperatura wody i rodzaj herbaty

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Herbata to najchętniej wybierany napój na świecie. Na rynku dostępne są różne odmiany, w tym herbaty fermentowane (takie jak czarna, czerwona) oraz niefermentowane (zielona, biała). Każda z tych herbat powinna być zaparzona w odpowiedniej temperaturze, ponieważ właśnie warunki parzenia mają istotny wpływ na zawartość różnych związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie, szczególnie te o adekwatnościach antyoksydacyjnych.


W jakich temperaturach parzyć herbatę?


Temperatura parzenia znacząco wpływa na smak, aromat i adekwatności herbaty. choćby najwyższej jakości liście mogą stracić swoje walory, jeżeli nie zostaną zaparzone w odpowiedniej temperaturze. Szczególnie delikatne herbaty wymagają precyzyjnej kontroli temperatury wody, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zniszczyć cenne składniki, takie jak przeciwutleniacze, które są korzystne dla zdrowia i urody.
W jakiej temperaturze parzyć herbatę? To oczywiście zależy od jej rodzaju. W innej temperaturze będziemy parzyć herbatę czarną, a w innej zieloną.Reklama


Herbaty niefermentowane


Przedstawiciele tej kategorii to herbaty zielone i białe. Herbata zielona jest produkowana z liści, które zaraz po zebraniu poddawane są suszeniu, aby zatrzymać proces fermentacji. Dzięki temu zawiera dużo katechin, co nadaje jej charakterystyczny cierpki, orzeźwiający smak.
Natomiast herbata biała jest wytwarzana z najdelikatniejszych listków, zbieranych manualnie wczesną wiosną. Następnie są one lekko suszone na słońcu, co nadaje im łagodniejszy smak w porównaniu do herbaty zielonej, a dopiero potem poddawane są procesowi suszenia. Uważa się, iż zarówno herbata zielona, jak i biała, zawierają najwięcej polifenoli spośród wszystkich rodzajów herbat, co czyni je bardzo bogatymi w substancje o adekwatnościach antyoksydacyjnych.


Herbata zielona - jak parzyć


Zielona herbata wymaga szczególnej uwagi podczas procesu parzenia. Dla wielu osób jest to sztuka łącząca dokładną temperaturę wody z odpowiednim czasem zaparzania, aby uzyskać najlepszy smak i korzyści zdrowotne (zielona herbata zawiera dużo polifenoli, które wykazują m.in. działanie przeciwzapalne).
Temperatura parzenia zielonej herbaty obejmuje dość szeroki zakres, zwykle wahający się od około 60°C dla najdelikatniejszych odmian do około 85°C dla niektórych bardziej wytrawnych czy pełnych w smaku herbat. To różnorodność w temperaturach wynika z różnic w odmianach herbaty oraz stopniu ich przetwarzania. Gorąca woda może spowodować, iż herbata zielona stanie się gorzka, dlatego ważne jest, aby nie używać wrzątku. Dopasowanie temperatury parzenia pozwoli na pełne wydobycie smaku i adekwatności zdrowotnych zielonej herbaty.
Dlatego z uwagi na fakt, iż różne odmiany zielonej herbaty mogą wymagać nieco różnych warunków parzenia, zawsze warto zapoznać się z zaleceniami producenta lub eksperymentować, aby znaleźć idealną temperaturę dla danej herbaty.


Herbata biała - jak parzyć?


Herbata biała, mimo swojego delikatnego smaku, nie jest zbyt wymagająca pod względem sposobu parzenia. Często można spotkać informacje, iż optymalna temperatura wody do zaparzenia herbaty białej mieści się w zakresie od 80°C do 95°C.
Badając osiemdziesiąt różnych herbat dostępnych na rynku, w tym te sprzedawane zarówno w torebkach, jak i w postaci liści, ustalono optymalne proporcje czasu parzenia i temperatury, które gwarantują najwyższą zawartość bioaktywnych substancji, takich jak kofeina i katechiny, oraz wysoką aktywność przeciwutleniającą. Stwierdzono, iż najlepsze rezultaty uzyskiwano przy parzeniu w temperaturze 98°C przez 7 minut. Ciekawym spostrzeżeniem było to, iż herbaty pakowane w torebkach wykazywały niemal dwukrotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą w porównaniu z herbatami liściastymi.


Herbaty fermentowane


W herbatach fermentowanych zebrane liście poddaje się więdnięciu, skręcaniu, a następnie pełnej fermentacji (procesowi prowadzącemu do utleniania polifenoli katechinowych) i suszeniu. Ten proces zmienia chemiczne i fizyczne adekwatności liści, wpływając na ich smak, kolor i aromat. Wyróżnia się kilka rodzajów herbat fermentowanych, z których najważniejsze to herbata czarna oraz herbata czerwona.


Herbata czarna - jak parzyć


Herbata czarna to bez wątpienia jedna z ulubionych. Nic dziwnego, może ona zarówno dodać energii i poprawiać nastrój, jak i pomóc w odprężeniu.
Klasycznie, czarną herbatę parzymy w temperaturze wody oscylującej między 95°C a 100°C. Taka temperatura sprzyja uwalnianiu wszystkich subtelnych nut smakowych i aromatycznych, które tkwią w liściach czarnej herbaty. To właśnie dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze woda w pełni wydobywa bogactwo smaku, tworząc napój o intensywnym charakterze i bogatym bukiecie aromatycznym.


Herbata czerwona (Pu-erh) - jak parzyć?


Herbata czerwona, zwana również Pu-erh, parzona jest najczęściej w temperaturze wody 85-96°C, w zależności od rodzaju. Czas parzenia czerwonej herbaty to zwykle od 1 do 3 minut, w zależności od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać.


Herbaty ziołowe - jak parzyć?


Parzenie ziołowych herbat zależy od rodzaju ziół, których używamy. Większość ziół parzy się w temperaturze około 85-90°C. Niektóre bardziej delikatne zioła mogą wymagać nieco niższej temperatury, natomiast inne można parzyć w gorącej wodzie, podobnie jak czarną herbatę.
Zioła zwykle parzy się przez 5 do 10 minut. Im dłużej parzysz, tym intensywniejszy będzie smak.
Standardowo używa się jednej łyżeczki suszonych ziół na filiżankę wody (ok. 250 ml). jeżeli używasz świeżych ziół, możesz dodać ich nieco więcej.


Jak mierzyć temperaturę wody na herbatę?


Istnieje kilka sposobów mierzenia temperatury wody do parzenia herbaty. Najprostszy to użycie termometru. Na rynku dostępne są różne rodzaje termometrów, w tym szklane bezrtęciowe i elektroniczne. Często można także znaleźć czajniki wyposażone w wbudowany termometr.
Ale co jeżeli nie masz takiego termometru pod ręką? Można zdać się na tzw. "metodę czasu". Zgodnie z zasadą, iż temperatura wody obniża się o kilka stopni co minutę, można przyjąć, iż będzie miała:
Po 2 minutach: około 90°C Po 4 minutach: około 85°C Po 6 minutach: około 80°C Po 8 minutach: około 75°C Po 9 minutach: około 70°C
Źródło:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814617320228?via%3DihubKamil Kurleto, Grzegorz Kurowski, Barbara Laskowska, Magdalena Malinowska, Elżbieta Sikora, Otmar Vogt: Wpływ warunków parzenia na zawartość antyoksydantów w naparach różnych rodzajów herbat
CZTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału