Dieta o obniżonej wartości energetycznej 1200 kcal dziennie okazała się bezpieczna i zmniejszyła potrzebę insulinoterapii długo działającej u kobiet w ciąży z cukrzycą ciążową i wskaźnikiem masy ciała (BMI) co najmniej 25.
Naukowcy przeprowadzili badanie interwencji dietetycznej w cukrzycy ciążowej, aby ocenić skutki diety o obniżonej energii u kobiet z cukrzycą ciążową.
Łącznie 425 kobiet z ciążami pojedynczymi i cukrzycą ciążową z BMI co najmniej 25 (średni wiek matek – 33 lata) zostało włączonych i losowo przydzielonych do otrzymywania standardowej diety energetycznej 2000 kcal dziennie (n = 211) lub diety interwencyjnej o obniżonej energii 1200 kcal dziennie (n = 214) od rejestracji (w 29. tygodniu ciąży) do porodu.
W interwencji wykorzystano podejście oparte na całej diecie, zapewniając uczestnikom tygodniowe zestawy dietetyczne (40 proc. węglowodanów, 35 proc. tłuszczu i 25 proc. białka), które zapewniły spójną dystrybucję makroskładników odżywczych i wystarczające spożycie mikroelementów.
Pierwszorzędowymi punktami końcowymi były: zmiana masy ciała matki od momentu włączenia do 36. tygodnia ciąży oraz masa urodzeniowa potomstwa. Drugorzędowe wyniki obejmowały glikemię matki, zdrowie kardiometaboliczne i różne wyniki noworodków.