Jak ograniczyć sól?

dietetykdiabetyka.pl 11 miesięcy temu

Zbyt duże spożycie soli zagraża Twojemu zdrowiu. Nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, kamicy nerek, zawału serca, udaru mózg czy nowotworów. Ponadto badania wykazały, iż nadmiar soli w diecie jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży oraz dorosłych i osób starszych.

Zacznij solić mniej już od dziś!

Czy wiesz, iż jeżeli zmniejszysz ilość soli w swojej diecie to po kilku tygodniach zaobserwujesz przyzwyczajenie Twojego smaku do mniej słonych potraw? Jest to tak zwana adaptacja sensoryczna. Twój zmysł smaku dostosuje się, a dodatkowe porcje soli nie będą Ci już potrzebne tak jak są konieczne teraz.

Zmiany wprowadzaj metodą małych kroków. Wybierz sobie na początek jeden obszar, nad którym będziesz pracował.

Unikaj spożywania produktów wysokoprzetworzonych. Słone przekąski (chipsy, paluszki), dania typu instant, zupki chińskie, żywność typu fast food, kiełbasy, wędliny, parówki, kostki bulionowe, konserwy te wszystkie produkty zawierają naprawdę ogromne ilości soli. Spróbuj jeść tego typu produkty okazjonalnie.

Podczas zakupów czytaj etykiety i porównuj zawartość soli w bliźniaczych produktach. Wybieraj te, które mają mniejszą ilość soli.

Jak jeszcze ograniczyć sól skoro nie lubisz niesłonych, mdłych potraw?

Stopniowo ograniczaj sól. Postaraj się sukcesywnie coraz mniej dosalać potrawy.

Nie stawiaj solniczki na stole podczas spożywania posiłków. jeżeli nie będziesz miał jej pod ręką łatwiej powstrzymywać się przed dosalaniem.

Podczas gotowania używaj więcej ziół. Dzięki temu ograniczysz sól bez poświęcania smaku przygotowywanego dania. Uzupełnij swoją kuchnię o oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, zioła prowansalskie, koperek, pietruszkę, czosnek, kminek, cynamon, imbir, curry, kmin rzymski.

Idź do oryginalnego materiału