Jak odgrzać kotlety, żeby nie były suche i twarde? Dzięki tej metodzie będą idealnie soczyste

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlety schabowe z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Cesarz


Jeśli chcecie cieszyć się wspaniałym smakiem kotletów również na drugi dzień, po odgrzaniu – zastosujcie bardzo prosty trik. W ten sposób nie stracą one swojej soczystości i przez cały czas pozostaną idealnie chrupiące.


Kotlety bardzo często goszczą na naszych stołach. Zajadamy się zarówno kotletami z piersi kurczaka, jak i schabowymi. Rzeszę miłośników mają też kotlety mielone. Jest to tradycyjny, polski obiad, za którym przepada niemal każdy z nas. Zdarza się jednak, iż zrobimy ich za dużo – wtedy mamy posiłek na kolejny dzień, ale po odgrzaniu kotlety nie zawsze są tak smaczne, jak wcześniej. Mamy jednak patent na to, by były naprawdę pyszne i soczyste.


Jak odgrzać kotlety schabowe, żeby były soczyste i chrupiące?


Jeśli chcecie, żeby odgrzewane kotlety schabowe smakowały naprawdę świetnie – zrezygnujcie z podgrzewania ich w mikrofali. Znacznie lepiej w tym celu sprawdzi się piekarnik. Takie opiekanie kotletów przywróci im wspaniały smak. Co więcej, podczas odgrzewania kotletów, możecie wrzucić do piekarnika również ziemniaki i inne warzywa – one wtedy też będą niezwykle smaczne i chrupiące.


W jaki sposób najlepiej opiec w piekarniku „wczorajsze schabowe”? Najpierw rozgrzejcie go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blaszce i przykryjcie folią aluminiową. jeżeli kotlety będą opiekane pod przykryciem – nie stracą dzięki temu swojej soczystości, ponieważ nie będzie ona ulatywała z naczynia. Kotlety odpiekajcie przez około 20-30 minut. Później sprawdźcie, czy są już odpowiednie – jeżeli tak, możecie zabierać się za jedzenie.


Najlepsza metoda na odgrzewanie kotletów mielonych


Odgrzewane kotlety mielone też wcale nie muszą być suche i znacznie mniej smaczne w porównaniu do dnia poprzedniego. Wystarczy, iż zastosujecie jeden prosty trik. Co więcej, gwarantujemy, iż już zawsze będziecie z niego korzystać. Musicie wlać na patelnię odrobinę wody i położyć na nią kotlety mielone. Patelnię przykryjcie pokrywką – w ten sposób rozchodząca się woda nie wyparuje, a lekko wsiąknie w kotlety. Pozwoli to też odpowiednio nagrzać to danie.


Jeżeli chcecie, żeby wasze kotlety mielone po odgrzaniu były też wspaniale chrupiące – musicie najpierw wykonać powyższą czynność, a później nalać na drugą patelnię trochę oleju i położyć na niej kotlety. Smażenie nie powinno trwać jednak dłużej, niż 3 minuty na każdą stronę. o ile chcecie potem odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu – użyjcie w tym celu ręcznika papierowego.


Jak nie należy odgrzewać kotletów?


Stanowczo odradzamy z kolei odgrzewanie kotletów w mikrofalówce. Mikrofalówka ma tendencję do nagrzewania potraw nierównomiernie, co może spowodować, iż kotlety staną się gumowate, suche lub zbyt miękkie. Dodatkowo może to prowadzić do utraty wilgoci z mięsa przez co kotlety będą mniej soczyste. jeżeli kotlety były chrupiące wcześniej, podgrzewanie ich w mikrofalówce może sprawić, iż stracą także swoją chrupkość.
Idź do oryginalnego materiału