Jak najlepiej smakują rydze? Można przechować je też na zimę

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Rydze Źródło: Shutterstock


Rydze to grzyby uznawane za prawdziwy rarytas, a do tego łatwo jest je przyrządzić. Dowiedz się, jak najlepiej smakują rydze i jak przechować je na zimę.


Rydze to wyjątkowy przysmak, a właśnie teraz trwa na nie sezon. Cenione są nie tylko w Polsce, uwielbiają je również Hiszpanie i Włosi. Smażą je na oliwie z oliwek na rozgrzanej blaszce lub patelni, ułożone kapeluszami do dołu, i doprawiają na różne sposoby. Hiszpanie – wytrawną sherry lub orzeszkami pinii, Włosi – parmezanem, czosnkiem i rozmarynem. My proponujemy przygotować rydze po polsku, smażone ma maśle, bo tak smakują najlepiej.


Jak najlepiej smakują rydze?


Rydze smażone na maśle smakują doskonale. Żeby je przygotować wystarczą: grzyby, masło i odrobina soli. Ważne jest jednak, żeby przed smażeniem dobrze oczyścić rydze z piasku. W tym celu trzeba najpierw opłukać je w zimnej wodzie, potem osuszyć delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym. Potem jeszcze raz oczyścić blaszki z piasku i ściółki. Na koniec, ponownie opłukać i dobrze osuszyć. Dopiero tak przygotowane grzyby nadają się do smażenia.
Idź do oryginalnego materiału