Jajecznica to dla mnie świetna propozycja na początek dnia. Spełnia wszystkie kryteria idealnego śniadania. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a w dodatku smaczna i pożywna. Jednak choćby najlepsze danie może się znudzić. Dlatego staram się zaskakiwać bliskich i przyrządzać smażone jajka na różne sposoby. Ostatnio postawiłam na roladki z jajecznicą.
Jak zrobić roladki z jajecznicą?
Do przygotowania roladek z jajecznicą najlepiej nadaje się szynka konserwowa ze względu na swój regularny kształt, choć oczywiście można użyć też innych rodzajów wędliny, na przykład szynki wędzonej czy gotowanej. Ważne, by pokroić ją w nieco grubsze plastry. W przeciwnym razie może nie wytrzymać naporu farszu i rozpadać się na kawałki podczas zawijania roladek.
Wskazówka: zamiast jajecznicy w roli nadzienia świetnie sprawdzi się również pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera, twarożek albo sałatka (na przykład jarzynowa). Aby roladki nie straciły swojej formy, warto obwiązać je szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką.