Wiadomo, iż postępujące infekcje i stany zapalne jamy ustnej – na przykład zapalenie przyzębia – wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób kardiometabolicznych. Chociaż mechanizmy stojące za tym nie zostały jeszcze do końca wyjaśnione, zły stan jamy ustnej prawdopodobnie podtrzymuje ogólnoustrojowy stan zapalny.
Naukowcy z University of Eastern Finland i Uniwersytetu Helsińskiego (Finlandia), Karolinska Institutet (Szwecja) i Uniwersytetu Medycznego w Grazu (Austria) przeanalizowali (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00220345231203562) dane z badań kohortowych 452 pacjentów w średnim i starszym wieku biorących udział w badaniu Parogene oraz 6229 uczestników populacyjnego badania Health-2000. Zaobserwowano związek pomiędzy infekcjami jamy ustnej a niekorzystnymi profilami metabolicznymi.
W 2011 roku 4116 uczestników programu Health-2000 dostarczyło kontrolną próbkę surowicy. Metodą spektroskopii NMR oznaczono w surowicy stężenie 157 metabolitów odzwierciedlających ryzyko chorób przewlekłych, takich jak metabolity lipidów i glukozy, ciała ketonowe i aminokwasy.
Parametry opisujące stan zdrowia jamy ustnej zebrano na początku badania klinicznego i radiograficznego. Obejmowały one te opisujące stan przyzębia – krwawienie podczas sondowania, głębokość sondowania przyzębia i zanik kości wyrostka zębodołowego. Do parametrów związanych z próchnicą zaliczały się wypełnienia kanałów korzeniowych, rozrzedzenia wierzchołkowe oraz zmiany próchnicowe. Badanie składało się z części przekrojowej analizującej związek między pomiarami metabolicznymi z ogólnym stanem zdrowia jamy ustnej oraz części prospektywnej, sprawdzającej, czy infekcje jamy ustnej pozwalają przewidywać poziomy wskaźników metabolicznych w okresie obserwacji.
– Obserwacja jest nowatorska, ponieważ istnieje tylko kilka badań łączących szeroko zakrojone badania metaboliczne z infekcjami jamy ustnej i nie istnieją żadne wcześniejsze badania prospektywne – zaznaczył profesor Pirkko Pussinen z University of Eastern Finland.
Szczególnie zły stan przyzębia był powiązany z przeważającymi niekorzystnymi profilami metabolicznymi, podczas gdy próchnica wskazywała na przyszły rozwój niekorzystnych cech metabolicznych w okresie obserwacji.
– Infekcje jamy ustnej mogą częściowo wyjaśniać niezdrowy profil lipidowy – zaznaczył adiunkt Aino Salminen z Uniwersytetu Helsińskiego.
– Infekcje jamy ustnej stanowią istotny czynnik ryzyka dla zdrowia ogólnoustrojowego. Co ważne, można je modyfikować poprzez wczesną profilaktykę i leczenie – podsumował adiunkt Kare Buhlin z Karolinska Institutet.
Tytuł pochodzi od redakcji