Według naukowców picie do trzech filiżanek kawy dziennie jest bezpieczne dla większości osób. Należy jednak pamiętać, iż wszystko zależy od organizmu i dla niektórych i taka ilość kawy będzie za wysoka. Musimy też pamiętać, iż w tej chwili kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale również w napojach gazowanych czy energetykach.
REKLAMA
Zobacz wideo W UE tylko Bułgaria i Rumunia wydają mniej na ochronę zdrowia niż Polska
Jaka ilość kawy jest szkodliwa?
Według badania przedstawionego w 2024 roku na Amerykańskim Kolegium Kardiologicznym szkodliwe dla zdrowia jest spożywanie ponad 400 mg kofeiny dziennie (to około czterech filiżanek kawy lub dwa napoje energetyczne) przez większą część tygodnia. Jak poinformowano, "przewlekłe spożycie kofeiny zdefiniowano jako spożycie jakichkolwiek napojów zawierających kofeinę pięć dni w tygodniu przez ponad rok. Badanie koncentrowało się na herbacie, kawie i napojach gazowanych, takich jak Coca-Cola, Pepsi, Redbull, Sting i Monster".
W badaniu wzięły udział 92 zdrowe osoby w wieku od 18 do 45 lat z prawidłowym ciśnieniem tętniczym. Uczestnikom badania zmierzono ciśnienie krwi i puls po jednej minucie i pięciu minutach po trzyminutowym teście krokowym. 19,6 proc. uczestników spożywało ponad 400 mg kofeiny każdego dnia. Jak się później okazało, taka ilość "wpływała na autonomiczny układ nerwowy, podnosząc z czasem częstość akcji serca i ciśnienie krwi". Osoby, które spożywały ponad 600 mg kofeiny dziennie, miały "znacznie podwyższone tętno i ciśnienie krwi po pięciu minutach odpoczynku po teście krokowym". - Ze względu na jej wpływ na autonomiczny układ nerwowy, regularne spożywanie kofeiny może narazić zdrowe osoby na ryzyko nadciśnienia i innych zaburzeń sercowo-naczyniowych - przekazała jedna z autorek badania dr Nency Kagathara z Wydziału Medycyny Wewnętrznej w Wyższej Szkole Medycznej Zydus w Indiach.
Jakie mogą być skutki nadmiernego picia kawy?
Spożywanie ponad 400 mg kofeiny dziennie może też wywoływać bóle głowy, niepokój, mdłości, a także prowadzić do długotrwałych problemów ze snem. Może też dojść do odwodnienia, co negatywnie wpływa na kondycję skóry. Często obserwowane są też problemy z żołądkiem, co może być niebezpieczne dla osób, które borykają się z nadkwasotą, wrzodami czy zapaleniem żołądka. Co ciekawe, występujące naturalnie w kawie diterpeny - kafestol i kafeol przyczyniają się także do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Według norweskich badaczy najmniej można ich znaleźć w kawie filtrowanej - czytamy w "British Medical Journal".