Idealny do potraw, a do tego wzmocni odporność. Jak działa "ocet młodości" z pigwy?

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jest świetnym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Pigwa, zwana także polską cytryną, to owoc wprost napakowany witaminami i antyoksydantami. Zbierana we wrześniu i październiku idealnie nadaje się do przygotowania octu, który nie tylko urozmaici smak potraw, ale również dostarczy cennych substancji odżywczych. Ze względu na swoje adekwatności, ocet z pigwy bywa określany mianem "octu młodości". Jak zrobić ocet z pigwy i jakie ma adekwatności? Odpowiadamy.


Pigwa - co to za owoc?


Pigwa to owoc drzewa pigwy pospolitej (Cydonia oblonga), który przypomina dużą, twardą gruszkę lub jabłko. Ma intensywny, cytrusowo-słodki aromat, ale na surowo jest dość cierpka i twarda. Owoce pigwy zaczynają dojrzewać we wrześniu, a kiedy w październiku zmieniają kolor z zielonego na żółty, są gotowe do zbioru. Najlepszy czas na zbiory przypada na połowę października.
Pigwa jest bogata w wiele cennych witamin i minerałów. Zawiera szczególnie dużo witaminy C. W jej składzie znajdziemy także beta-karoten, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak miedź, potas, żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor i cynk.Reklama


Pigwa jest powszechnie wykorzystywana do przetworów, takich jak dżemy, marmolady czy soki. Nadaje się również na ocet.


adekwatności zdrowotne pigwy


Dzięki zawartości antyoksydantów pigwa skutecznie neutralizuje wolne rodniki, co spowalnia procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniami. Witamina C wzmacnia odporność, dlatego przetwory z pigwy są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji. Pigwa wspomaga również trawienie.


Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera pigwa?


Witaminę C - silny antyoksydant, wspiera odporność.Witaminę B1 (tiamina) - wspomaga układ nerwowy.Witaminę B6 - ważna m.in. dla metabolizmu białek.Witaminę A - wspiera zdrowie oczu i skóry. Magnez, potas, żelazo - istotne dla pracy mięśni, serca oraz zdrowia krwi.


Ocet z pigwy - zastosowanie


Ocet z pigwy jest dość podobny do jabłkowego. W kuchni może być używany jako dodatek do surówek, marynat, zup, mięsa i do mycia warzyw w celu usunięcia pestycydów. Poza tym ma także zastosowanie w pielęgnacji włosów. Przygotowana płukanka z octu z pigwy może pomóc w nadaniu włosom blasku, przywróceniu odpowiedniego pH skóry głowy, a także zmniejszeniu problemów z łupieżem i nadmierną produkcją sebum.
Ocet z pigwy jest także wykorzystywany jako naturalny środek, który może wspomóc proces trawienia. Działa on poprzez przywracanie naturalnego pH żołądka i może pomóc w łagodzeniu zgagi oraz problemów z trawieniem. Spożywanie rozcieńczonego octu jabłkowego przed posiłkiem może stymulować produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, co sprzyja lepszemu trawieniu pokarmów.


Ocet z pigwy - adekwatności


Ocet z pigwy, bogaty w witaminę C, wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczać wolne rodniki, i tym samym przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Właśnie ze względu na te adekwatności, ocet z pigwy bywa określany mianem "octu młodości".
Oprócz tego ocet z pigwy:
Jest źródłem antyoksydantów: pigwa jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i beta-karoten, które pomagają neutralizować wolne rodniki.
Wspiera zdrowie skóry: ocet z pigwy wspomaga zdrowie skóry dzięki zawartości witamin i minerałów. Witamina C, w szczególności, jest znana ze swoich adekwatności wspierających produkcję kolagenu, który jest najważniejszy dla elastyczności i jędrności skóry.
Wspomaga metabolizmu: ocet z pigwy może wspierać metabolizm i procesy detoksykacyjne, co może przyczynić się do ogólnego zdrowia i lepszej kondycji organizmu, wpływając pośrednio na wygląd zewnętrzny.


Jak się robi ocet z pigwy? Sprawdź przepis


Aby zrobić ocet z pigwy, potrzebujesz następujących składników:
pigwy,cukru (lub miodu),przegotowanej i ostudzonej wody,matki octowej lub kilka łyżek octu owocowego domowej roboty np. jabłkowego.
Przepis:
Umyj owoce pigwy, usuń nasiona i pokrój owoce na kawałki.Umieść pokrojone owoce w szklanym lub ceramicznym naczyniu.Zalej owoce wodą, aby były całkowicie zakryte.Dodaj cukier lub miód (na około 1 litr wody dodaj około 100-150 gram cukru), a także matkę octową lub kilka łyżek octu owocowego.Przykryj naczynie gazą lub cienką tkaniną, aby umożliwić dostęp powietrza i umieść je w ciemnym, ciepłym miejscu.Codziennie mieszaj zawartość, aby nie dopuścić do tworzenia się pleśni na powierzchni.Proces fermentacji trwa około 4-6 tygodni.Gdy ocet będzie gotowy, przefiltruj go przez gazę do butelek, szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym miejscu.
CZYTAJ TAKŻE:
Tłumi apetyt i obniża "zły" cholesterol. Ocet ryżowy ma więcej adekwatności
Co oznacza chęć na podjadanie? To może być stres, objaw choroby lub błąd dietetyczny
Idź do oryginalnego materiału