Idealnie wilgotny sernik dyniowy. Szef kuchni zdradził nam swój sekret

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Sernik dyniowy Źródło: Nova Wola


Sernik dyniowy w tym wydaniu jest idealnie wilgotny i puszysty. Autorskim przepisem na sezonowy deser podzielił się z nami Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Sekretem jest sposób pieczenia ciasta.


– Sernik dyniowy z dodatkiem dyni posmakował naszym gościom już w ubiegłym sezonie. Specjalizujemy się w kuchni polskiej, więc to połączenie sernika, który jest jednym z najbardziej popularnych polskich ciast i sezonowej dyni, która idealnie sprawdza się w takiej deserowej wersji – wyjaśnia w rozmowie z „Wprost” Paweł Suchenek.


Jak zrobić sernik dyniowy?


Dynia to bez wątpienia królowa jesieni. – To warzywo o soczystym, delikatnie słodkim miąższu. Ze względu na swój łagodny, nieco neutralny smak, daje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma daniami i można ją przyrządzić na różne sposoby – mówi autor przepisu na sernik dyniowy. Charakteru dyni dodają korzenne przyprawy, w tym przypadku aromatyczna przyprawa piernikowa, którą dodajemy do spodu sernika.


W przepisie może zaskoczyć przede wszystkim sposób pieczenia ciasta, ponieważ sernik dyniowy Pawła Suchenka jest pieczony w kąpieli wodnej. o ile nigdy tego nie robiliście, nie zrażajcie się – wbrew pozorom, wcale nie jest to trudne (w przepisie jest szczegółowa instrukcja, jak zabezpieczyć ciasto, aby nie dostała się do niego woda). Po co stosować ten zabieg? – Chodzi nam z jednej strony o to, aby sernik nie wyrósł za mocno, a z drugiej dzięki tej metodzie pieczenia będzie wyjątkowo wilgotny i puszysty – mówi Paweł Suchenek.


Zwraca też uwagę na moment wyjęcia ciasta z piekarnika. Jest ono wówczas wręcz lekko lejące. – Sernik potrzebuje ok. dwóch-trzech godzin w temperaturze pokojowej, aby dobrze ostygnąć i się zestalić – radzi kucharz. Sernik możecie udekorować według własnego uznania. W przepisie to karmel i orzechy, ale nie jest to jedyna możliwość. Świetnie będą też tu pasowały także owoce takie jak figi, mango czy marakuja.
Idź do oryginalnego materiału