Holenderki rozsmakowują się w tym napoju. Rozgrzewa, uspokaja i pobudza trawienie

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Anijsmelk Źródło: Canva/rimmabondarenko


Anijsmelk, czyli mleko anyżowe, to ulubiony napój Holenderek. Sięgają po niego zwłaszcza w okresie zimowym. Zresztą nie bez powodu. Mikstura ma wiele cennych adekwatności. Wspomaga organizm w walce z infekcjami i nadprogramowymi kilogramami. Anijsmelk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników.


Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to popularna przyprawa, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się ją do wielu różnego rodzaju potraw – ciast, ciasteczek, a choćby zup, sosów, marynat do mięs, kompotów i nalewek. Dzięki niej dania i napoje zyskują ciekawy, korzenny posmak – piekący, a jednocześnie lekko słodki. Składnik ten jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Łagodzi niestrawność i dolegliwości gastryczne, na przykład wzdęcia czy nudności. Działa rozkurczowo oraz przeciwbólowo.
Idź do oryginalnego materiału