Hiszpanie kochają tę przekąskę. To poważna konkurencja dla polskich pączków i faworków

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Churros Źródło: hayaship /Getty Images


Churros cieszą się dużą popularnością nie tylko w Hiszpanii, ale w całej Ameryce Południowej. Zyskują coraz większe grono fanów również nad Wisłą. jeżeli macie już dość pączków czy faworków i szukacie innej karnawałowej przekąski, to dobrze trafiliście. Ten przepis z pewnością podbije wasze serca.


Churros to smakołyk serwowany w okresie karnawału. Receptura na tę słodką przekąskę najprawdopodobniej narodziła się w Hiszpanii, choć nie ma co do tego pewności. Jedna kwestia nie ulega natomiast wątpliwości – przysmak gwałtownie zdobył uznanie na całym świecie. Zajadają się nim nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale również w wielu innych krajach, takich jak na przykład: Meksyk, Urugwaj, Francja, Kuba czy Stany Zjednoczone. Zobaczcie, jak go przyrządzić.


Jak zrobić hiszpański przysmak na tłusty czwartek?


Churros przygotowuje się na bazie ciasta parzonego. W Polsce robi się z niego ptysie, eklerki, a także spody do karpatki. Jest lekkie, a jednocześnie chrupiące. Powstaje w procesie „zaparzania” mąki. Brzmi skomplikowanie, ale cały proces jest naprawdę prosty, choć wymaga cierpliwości.
Idź do oryginalnego materiału