Pietruszka, jak większość ziół, jest bardzo zdrowa. Jednak, poza swoimi walorami odżywczymi i smakowymi, może być używana jako lek! W dodatku, najwięcej swoich możliwości ujawnia pod postacią naparu.
Pietruszka na obrzęki
Obrzęki kończyn mogą mieć wiele przyczyny – niewłaściwa dieta, problemy z układem krwionośnym, schorzenia nerek, miesiączka, zmiana pogody i wiele, wiele innych. Stan ten jest bardzo nieprzyjemny i może powodować ból oraz trudności w chodzeniu. o ile szukamy rozwiązania, warto sięgnąć po napar z pietruszki. Ta roślina wykazuje działanie moczopędne, a to właśnie problemy z odprowadzaniem płynów są najczęstszym powodem obrzęków. W 2002 roku w „Journal of Etnofarmacology” opublikowano badanie, które potwierdza zdolność pietruszki do hamowania pomp jonowych potasu i sodu , a także stymulowania osmozy i przepływu moczu. Co więcej w przeciwieństwie do popularnych leków moczopędnych nie ma skutków ubocznych.
Zapobieganie nowotworom
Mirystycyna, znajdująca się w natce pietruszki, jest znana z tego, iż hamuje wzrost komórek nowotworowych. Prowadzone badania wykazują, iż najefektywniej działa w przypadku raka płuc i żołądka – redukuje powstałe już zmiany nowotworowe i zapobiega powstawaniu kolejnych, a także chorobie w ogóle.
Wspieranie mózgu
Napar z natki pietruszki świetnie radzi sobie z symptomami spowodowanymi zaburzeniami pracy mózgu! Co więcej, poprawia pracę neuroprzekaźników, redukuje wpływ szkodliwych czynników na korę mózgową i poprawia pracę neuronów znajdujących się w mózgu.
Działa przeciwzapalnie
Pietruszka pełna jest witaminy C i antyoksydantów. Ponadto leczy ból spowodowany reumatyzmem i osteoporozą, a także bóle stawów. Łagodzi stany zapalne i przyspiesza ich leczenie, a konsumowana regularnie, zapobiega ich powstawaniu!
By przygotować herbatę z pietruszki będziecie potrzebować:
Składniki:
– 5 gałązek pietruszki,
– połowy cytryny,
– 3 szklanek wody,
– łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
Podgrzać wodę (nie powinna być całkowicie wrząca!) i zalać nią pietruszkę oraz cytrynę, uprzednio umieszczone w dzbanku. Przytrzyać łodygi pietruszki tak, by nie zostały całkowicie zalane i znajdowały się w górnej części naczynia. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie wyjąć pietruszkę dodać cytrynę i miód. Pić kilka razy dziennie.