Groźna bakteria w mące pszennej

upday.com 3 godzin temu

GIS ostrzegł przed bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej.


Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej.

Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi - podał GIS.

"Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - podkreślił.

Zaznaczył, iż zakażenie bakterią STEC może prowadzić do "krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".

Ostrzeżenie dotyczy produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 kg, Dobre plony

  • Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025

  • Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia

  • Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

#ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej.https://t.co/LxH8Ur6Lts

— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) February 24, 2025

Produkt wycofany z obrotu

GIS poinformował także, iż dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dodatkowo zamieścił informację dla klientów na swojej stronie internetowej.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętych komunikatem; a także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu ww. produktu skontaktować się z lekarzem.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.

PAP

Idź do oryginalnego materiału